2022.02.01.

100 ezer évig képes tárolni a veszélyes nukleáris hulladékot egy új rendszer – 2022. 01. 31.

Bár az atomenergia az egyik leghatékonyabb energiaforrásnak számít, a visszamaradó nukleáris szennyezőanyagok óriási környezeti terhet jelentenek, ezért tárolásukról mindig gondoskodni kell. A kitermelt atomhulladék nehezen kezelhető, ami fő oka annak, hogy a nukleáris energia nem vált népszerűvé, pedig sokkal jobb megoldás lenne a fosszilis energiaforrások alkalmazása helyett. […] A svéd kormány nemrégiben jóváhagyta az SKB üzemanyag- és hulladékkezelő vállalat tervezetét, amely egy olyan létesítmény kialakítására irányul, ami az ország elhasznált és erősen radioaktív üzemanyagát az elkövetkező 100 ezer évben biztonságba helyezi.

Ez egy történelmi döntés, amely lehetővé teszi az SKB számára, hogy ártalmatlanítsa a generációnk által termelt nukleáris hulladékot. Ezt a döntést tárt karokkal fogadjuk. Már alig várjuk, hogy megvalósíthassuk Svédország legnagyobb környezetvédelmi projektjét” – mondta az SKB vezérigazgatója, Johan Dasht.

Az SKB ambiciózus, közel 40 éve folyamatban lévő programja a svédországi és nemzetközi egyetemek, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények szakértőinek közreműködésével valósul meg. A projektet a Svéd Sugárbiztonsági Hatóság és a Föld- és Környezetvédelmi Bíróság is alaposan megvizsgálta, hogy az megfeleljen a legszigorúbb biztonsági követelményeknek mind az emberek, mind a környezet számára.

A nukleáris hulladék biztonságos és védett kezelése mellett mintegy 1 500 munkahelyet is teremthetnek majd. Az SKB most arra vár, hogy befejeződjön a Föld- és Környezetvédelmi Bíróság engedélyezési eljárása, és megkapja a megfelelő hitelesítéseket – ha mindezek a lépések megtörténtek, a létesítmény megépítése körülbelül 10 évet vehet igénybe.

Forrás: https://liner.hu/100-ezer-ev-svedorszag-nuklearis-hulladek/

2022. január 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram