2022.03.16.

15 éve nem látott ilyet Európa: Finnországban bekapcsoltak egy atomerőművet – 2022. 03. 12.

Finnország sokáig halogatott Olkiluoto 3 atomreaktora szombaton megkezdte a próbatermelést.

Az üzemeltető TVO vállalat közleményét az MTI idézi. Több mint négy évtizede ez Finnország első új atomerőműve, és közel 15 éve az első üzembe helyezés Európában. A német Siemens és a francia Avera együttműködésével épült, átadását először 2009-re tervezték.

Az 1,6 gigawattos (GW) reaktort eredetileg 2009-ben kellett volna hálózatra kapcsolni, de technológiai problémák miatt peres ügyek tárgyává vált. Az Olkiluoto 3 reaktor kapacitása töredékén, alig több mint 0,1 gigawatton termel a próbaüzem alatt. A teljes kapacitásra való felfuttatást július végére tervezik.

"Az OL3 jelentősen javítja Finnország villamosenergia-önellátását, és hozzájárul a szén-dioxid-semlegességi célok eléréséhez" - áll az üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) közleményében. Az erőmű várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének 14 százalékát fedezi majd, csökkentve az Oroszországból, Svédországból és Norvégiából származó importigényt. "Az Olkiluoto 3 csökkenteni fogja Finnország importfüggőségét, csökkentheti az áram árát" - mondta Alexander Esser, az Aurora Energy Research közgazdásza a Reutersnek.

Finnország nettó áramimportja az elmúlt években átlagosan 13 terawattóra (TWh) volt, ami az Olkiluoto 3 működésével 2025-re 5-8 TWh-ra csökken - mondta Esser. A TVO a finn Fortum közműszolgáltató, valamint kisebb energetikai és erdészeti cégek tulajdonában van az MTI összefoglalója szerint.

Az atomenergia továbbra is vitatott téma Európában: egyes országok, például Németország biztonsági aggályok miatt fokozatosan leállítja a reaktorokat, míg mások, köztük Franciaország és Nagy-Britannia új fejlesztésekről tárgyalnak. Magyarországon a Paksi Atomerőmű bővítése zajlik, de ennek jövője kétséges az Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt sújtó szankciók miatt.

Finnország az egyetlen olyan északi ország, ahol nagy az energiadeficit - mondta Marius Holm Rennesund, az oslói székhelyű Thema tanácsadó cég partnere. A Thema előrejelzése szerint a finn nagykereskedelmi áramár 2023-ra megawattóránként (MWh) 60 euróra csökken a 2022-re prognosztizált 70 euróról, 2024-ben pedig elérheti a 45 eurót.

Forrás: https://mfor.hu/cikkek/befektetes/15-eve-nem-latott-ilyet-europa-finnorszagban-bekapcsoltak-egy-atomeromuvet.html
2022. március 16.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram