2024.09.11.

Nyolcelemű kkv-támogató programot lengetett be Nagy Márton

Egy nyolc elemből álló átfogó kkv-támogató programot vázolt fel a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának keddi ülésén Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, amely segíthet jövőre a miniszterelnök által is megcélzott 3-5%-os GDP-növekedési sáv elérésében – derült ki a tárca közleményéből.

Az akcióterv keretében az alábbi programok valósulhatnak meg a közlemény szerint:

  1. A Széchényi Kártya Program kedvezőbbé tétele,
  2. a kkv-k beruházásait és versenyképességét támogató tőkeprogram,
  3. a kkv-k exportját élénkítő új hitelprogram,
  4. a kkv-k kifektetéseit támogató hitel és tőkeprogram,
  5. a kkv-k beruházásait célzottan támogató „1+1” Program,
  6. a kkv-k digitalizációs csomagja, melynek célja, hogy minden kkv saját honlappal és email elérhetőséggel rendelkezzen, mert e nélkül egy versenyképes vállalkozás ma már gyakorlatilag nem létezhet,
  7. vállalkozásfejlesztési uniós program,
  8. vállalati elektromosautó-támogatási program.

A nemzetgazdasági miniszter a fentiek mellett kiemelte, hogy a kkv-kra vonatkozóan is fel kell építeni egy olyan célzott beruházás-támogató rendszert, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD).

A közlemény szerint az egyeztetésen a Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára. Ennek érdekében a következő három évben átlagosan, éves szinten nagyságrendileg 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható. Az Inforádió Aréna című műsorában tegnap azt mondta a miniszter, hogy minimálbéren ma mintegy 200 ezer embert foglalkoztatnak, míg a garantált bérminimumon mintegy 700 ezret, tehát a minimálbér intenzív következő évekbeli emelése kevésbé széles réteget érintene.

A Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma 2023. januárjában alakult meg, a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működik. Tagjai közé tartozik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240910/nyolcelemu-kkv-tamogato-programot-lengetett-be-nagy-marton-708847
2024. szeptember 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram