2024.10.16.

Bagó Zoltánt választották meg a TEIT elnökének, öt új polgármester került a társulási tanácsba – Fókuszban a TEIT érdekérvényesítése

Kalocsán, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás székhelyén október 15-én, kedden tartotta alakuló ülését az atomerőmű társadalmi kontrolljára 1992-ben létrejött TEIT. A Duna jobb és bal partjáról 8-8, köztük Kalocsa és Paks városát magába foglaló települési szövetség legfőbb fórumába, a társulási tanácsba - a június 9-i önkormányzati választások eredményeként - 5 új polgármester került be. Köztük van a fórumon a polgármesterek teljes támogatásával elnöknek megválasztott Dr. Bagó Zoltán, Kalocsa város új polgármestere és Heringes Anita, Paks város ugyancsak új polgármestere. Az ülésen dr. Bagó Zoltán előterjesztésére Gáncs István tengelici polgármestert ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg régi-új alelnöknek Az eseményen a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság, valamint az Ellenőrző Bizottság polgármester tagjait is megválasztották, de utóbbi bizottságnál a külsős, civil tagok személyéről a következő ülésen döntenek.

A napirend tárgyalása Bakai Károlynak, mint korelnöknek a szóbeli előterjesztésével kezdődött. A foktői polgármester az új tisztségviselők megválasztására, a társulási megállapodás, az SZMSZ felülvizsgálatára, valamint az elnök, az alelnök, a tagok felszólalására tett javaslatot.

Megválasztották az elnököt és az alelnököt

A folytatásban Gáncs István - a tagok egyöntetű támogatásának birtokában - Dr. Bagó Zoltánt, Kalocsa város polgármesterét javasolta a társulás elnökének. Miután az érintett nem kérte zárt ülés elrendelését, a polgármesterek kézfeltartással jelezték: valamennyien ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatják, hogy a TEIT-et elnökként a következő öt évben Dr. Bagó Zoltán vezesse.

A gratulációk elhangzását követően dr. Bagó Zoltán már a társulás elnökeként tett javaslatot Gáncs István alelnökké történő választására. A társulás tagjai a tengelici polgármestert egyhangúlag, ellenszavazat nélkül választották meg alelnöknek.

A továbbiakban Dr. Bagó Zoltán a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnökének Bordács József faddi polgármestert, tagjainak Nagy László géderlaki és Vargyas László dunaszentbendeki polgármestert javasolta. A jelölés jónak bizonyult, a társulási tanács az érintetteket a javasolt tisztségekbe ellenszavazat nélkül megválasztotta.

Mint elhangzott, a megbízások lejárta miatt a TEIT Ellenőrző Bizottságának a tisztújítására is szükség van. Ere figyelemmel Dr. Bagó Zoltán elnök a bizottság élére Baksa Ferenc madocsai polgármestert, tagoknak Kirnyákné Balogh Máriadunaszentgyörgyi, Bedi Gyula uszódi, Schweigert György györkönyi, Rácz Norbertpusztahencsei polgármestert javasolta. Miután valamennyien vállalták a megbízást, a szavazás következett, amely az érintetteket a tisztségükbe ellenszavazat nélkül emelte.

Dr. Bagó Zoltán valamennyi, korábban az ellenőrző bizottságba tagot delegáló település vezetőjét arra kérte, hogy a civil tagok jelöléséről mielőbb nyilatkozzanak, hogy a következő ülésen már erről is dönteni lehessen.

A tanácskozás folytatásában az SZMSZ-t úgy módosították, hogy a társulás fejlesztése érdekében fejlesztési bizottságot hoznak létre. Miután ezt megszavazták, az új bizottság elnökének Romhányi Károly gerjeni, tagjainak Bedi Gyula uszódi és Fekete Csaba bátyai polgármestert választották meg.

A napirend folytatásaként az elnök, az alelnök, a bizottságok elnökeinek és tagjainak a tiszteletdíjáról döntöttek. Az elnök tiszteletdíja az önkormányzati törvény alapján bruttó 97.800 Forint lett.

A költségvetést érintően Dr. Bagó Zoltán bejelentette, hogy a TEIT idei költségvetési pénzmaradványát az év végén gyermekajándékozásra fordítják.

Polgármesteri felszólalások

Az ülésen elsőként Heringes Anita kért szót.

Paks Város polgármestere elmondta: a sajtóból is ismert, hogy Paks polgármesterként a várostól elvett adók ügyében két miniszterrel is tárgyalásokat kezdeményezett: gondolják újra a döntést, mert a város fejlődésére, fenntartására és a térség fejlesztésére a jelenlegi pénz kevés lesz. A polgármester szerint a paksi képviselő-testület a legutóbbi ülésén elfogadott egy határozatot. E szerint tovább folytatják a tárgyalásokat arról, hogy a különleges gazdasági övezet újra gondolásával hogyan lehetne a Paks városától elvont pénzt ténylegesen a város, a térség fejlesztésére fordítani. Ugyanis szerinte a jogszabályban meghatározott másfél megyényi terület arra lesz jó, hogy egy-egy településen csak nagyon kis fejlesztés valósuljon meg. Heringer Anita arra kérte a TEIT-es polgármestereket, hogy mielőbb és minél többet beszélgessen arról, hogy a különleges gazdasági övezetben milyen módon lehetne a TEIT települések érdekeire fókuszálni.

Heringes Anita hozzátette: az erről folytatott tárgyalásoknál azt érzi, hogy amit a kormány részéről ígérnek, azt betartják, de azért a közös kezdeményezés és összefogás ereje nélkülözhetetlen.

Dr. Bagó Zoltán erre reagálva elmondta:

Gyakorlatias és pragmatikus ember vagyok, azért nem rejtem véka alá, hogy teljes mértékben egyetértek polgármester asszonnyal. Így arra kérem, a személyes tárgyalások folytatásaként ezt a kérdéskört, amiben Kalocsa abszolút partner, beszéljük át mielőbb. Az itt jelen lévők mindannyian abban érdekeltek, hogy akár az újfajta járási fejlesztés keretében, akár a TEIT égisze alatt, vagy más speciális megoldásokkal a megtermelt forrásokat helyben tudjuk tartani. Ennél az asztalnál ebben a kérdésben partnerekre találsz!” - jelentette ki Dr. Bagó Zoltán.

A folytatásban Gáncs István alelnök szintén azt szorgalmazta, hogy a TEIT a lehető legrövidebb idő alatt üljön össze, mert ugyan eddig is valamennyi kormányzati tényezővel felvették a kapcsolatot, megfogalmazták az elképzeléseket, de az erről szóló levelekre megfelelő reagálás nem érkezett.

Ha továbbra sem reagálnak - akkor a sajtónyilvánosság előtt mondom -, hogy egy teljesen más aspektusból kell megközelíteni ezt a kérdést. Ugyanis elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahonnan már nem tudunk hátrébb állni, mert azt vesszük észre, hogy a tárgyalóasztalnál már lassan annak ellenére nem lesz helye a TEIT-nek, hogy 60 ezer ember érdekeit képviseli. Holott ennek a 60 ezer embernek az érdekeiért nekünk kőkeményen ki kell állni!” – fogalmazott az alelnök.


Dr. Bagó Zoltán az alelnök felszólalásához hozzáfűzte:

Az eddigi besimuló és konfliktuskerülő két városvezető (Kalocsa, Paks) helyett most két harcos és agilis polgármester került be a testületbe. Kellően elszánt vagyok tehát a polgármester asszony, az alelnök úr által felvázolt kérdésben. Meggyőződésem, hogy a Paksi Atomerőműhöz legközelebb lakó lakos az Dunaszentbenedek közigazgatási területén él, tehát ott érzik igazán, milyen az erőmű közelségében, minden ezzel járó előnyel és hátránnyal együtt. Mi itt élünk, mi a saját bőrünkön érezzük ezt az egészet. Ezért elkötelezett a TEIT - csapat abban, hogy ebben a kérdésben a magyar államigazgatás egy újfajta hozzáállással találkozzon.”


A felszólalások sorát Bakai Károly folytatta. A foktői polgármester elmondta:

Először akkor háborodtam fel, amikor létrehozták a Közép – Duna - Menti Kiemelt Fejlesztési Térséget és abba például beemelték Kaposvárt és Soltvadkertet De mi köze ennek a két településnek a Dunához? – tette fel a kérdést a polgármester, majd azzal folytatta:

A különleges gazdasági övezetben is vannak olyan települések, amelyeknek földrajzi értelemben sincs semmi köze a Paksi Atomerőműhöz, a Paks II. építéséhez és a Kiégett kazetták tárolójához. Sajnos igaza van Dr. Bagó Zoltán polgármester úrnak, hogy Pakson és Kalocsán két olyan polgármester volt, akik nem álltak ki teljes mellszélességgel a saját városuk, a TEIT települések érdekében. Foktő a jövőben minden ebbe a felvázolt irányba mutató kezdeményezésben partner lesz” - ígérte a foktői polgármester.

Forrás:
https://www.kalohirek.hu/kozelet-politika/bago-zoltant-valasztottak-meg-a-teit-elnokenek-ot-uj-polgarmester-kerult-a-tarsulasi-tanacsba-fokuszban-a-teit-erdekervenyesitese
2024. október 15.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram