A KMÉ egy olyan értékteremtő minőségrendszer, ami a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. A védjegyrendszer a vásárlóknak is hiteles információt és valódi garanciát tud nyújtani a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről, amelyből az élelmiszeripar szereplői is profitálhatnak.
A KMÉ védjegyrendszernek két szintje van, az Alap és az Arany fokozat. Az Alap fokozat megszerzéséhez a pályázóknak adott előírásoknak kell megfelelniük. Az Arany fokozat elnyeréséhez további élelmiszerbiztonsági, -minőségi, kedveltségi feltételeket kell teljesíteni.
A legfőbb különbség a két szint között az, hogy az Arany fokozat védjegy használatára kizárólag az a termék lesz jogosult, amely a Nébih által koordinált termékmustrán a legjobb termékek között szerepelt. Az egyes termékmustrák megrendezésére félévente kerül sor.
Az Alap fokozatú védjegynél nincsen termékmustra. Az Alap fokozatú védjegy termékcsoportonként bővülve válik elérhetővé.
Pályázni az Alap fokozatú védjegyre jelenleg 6 termékkategóriában lehet (tejföl, fogyasztói tej, vaj, joghurt, kefir, túró, nyers tej, friss húsok, húskészítmények, friss halhús).
A KMÉ védjegynél főbb költségként a tanúsítási díjjal és a védjegyhasználati díjjal kell számolni.