2023.05.10.

A helyi termelőket segítette a NAK paksi előadása

Pakson tartott közös rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 9-én – adta hírül a Telepaks. Az előadások a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyv témaköreire összpontosítottak, mivel a szervezők szerint a helyi termék előállítóknak napi szinten számos felelős döntést kell meghozniuk. Ehhez kívánnak segítséget nyújtani a különféle tájékoztató eseményekkel.

Az Erzsébet Nagy Szállodában számos finomság várta az érdeklődőket. Valamennyi helyi termékből kóstolhattak is a résztvevők a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös rendezvényén. A programmal többek között a helyi termékek szerepére kívánták ráirányítani a figyelmet a szervezők.

tolnamegyeihirek.hu - A helyi termelőket segítette a NAK paksi előadása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési célként a helyi termékek népszerűsítését rendkívül fontos stratégiai feladatnak tekinti, mondta Vendégh Edit. A NAK Tolna vármegyei szervezetének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta azt is, hogy minden évben indítanak kampányt, ami a helyi termelőket próbálja megismertetni a nagyközönséggel.

Szakmai előadások sora is várta a látogatókat. Valamennyi tájékoztató a tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv témaköreire fókuszált, ugyanakkor az élelmiszergazdaság sajátosságai és fejlődési lehetőségei is teret kaptak. Dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerellátottság kiemelten fontos témakör, mivel az utóbbi pár évben a pandémia és az orosz-ukrán konfliktus is rávilágított arra, hogy ha nem is maximálisan, de törekedni kell az önellátásra. – Azokból az élelmiszerekből, amelyeknek az alapanyagait képesek vagyunk előállítani és feldolgozni, fontos, hogy legyen egy alapvető önrendelkezése hazánknak – fűzte hozzá.

Az összesen négy helyszínből álló rendezvénysorozat paksi állomásán a helyi termelők a felmerülő kérdéseikre, megfogalmazott észrevételeikre is választ kaphattak. Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára arról tájékoztatott, hogy a legfontosabb információkat gyűjtötték össze a konferenciára. Az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos szabályokon kívül a védjegyrendszerrel kapcsolatban is hasznos útmutatással készültek a látogatóknak.

Helyi termelőkön kívül diákok is részt vettek a programon. A rendezvénysorozat utolsó állomása május 11-én Hajdúböszörményben lesz. Akkor a helyi termékekről szerzett tapasztalatok összegzése kap hangsúlyt.

Forrás:
https://tolnamegyeihirek.hu/a-helyi-termeloket-segitette-a-nak-paksi-eloadasa/?fbclid=IwAR3lcLWNCecSqQ9uG7GXNKcI37N_6OzAI6hI4qGjNi6IdweyMdJkXJndX7w

Fotó: Telepaks
2023. május 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram