2021.09.23.

A kormány célja a gyors átállás az innovatív, zöld, körforgásos gazdaságra – 2021. 09. 23.

A kormány célja, hogy az ország minél gyorsabban átálljon egy innovatív, zöld, digitalizált, a hulladékot is feldolgozni képes körforgásos gazdaságra – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára csütörtökön a zalai megyeszékhelyen.

Joó István a GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia rendezvényén elmondta: a tanácskozás arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen módon érhető el egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő, amelyben egyensúly alakul ki a társadalmi és gazdasági fejlődés, valamint a rendelkezésre álló erőforrások használata között.

Az energiabiztonságot garantálva a klímavédelmi és versenyképességi gazdaságfejlesztési szempontokat összehangolva, a környezet megóvása mellett kell elérni ezt a jövőt. A cél az energiahatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése, de mindemellett meg kell őrizni az elmúlt években elért eredményeket, köztük azt, hogy a háztartásoknak az egyik legalacsonyabb energiadíjat kelljen fizetniük – hangsúlyozta.

Kiemelte, a megfelelő mennyiségű olcsó energiának és a zöldebb, innovatív energiának is meg kell jelennie a piacon. A szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentését elsősorban a nukleáris és a megújuló energiára építve, az energetikai rendszer fejlesztésén keresztül lehet elérni, de emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a közlekedési szektor zöldítésére – mutatott rá.

„A magyar kormány számára a teremtett világ védelme valódi küldetés, ennek jegyében folytatja az átállást a zöldebb gazdaságra. Ezért hívták életre Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére a Planet Budapest 2021 – Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót”

– fogalmazott Joó István, mint a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

A kiállítás 20 ezer négyzetméternyi területén 180 vállalat mutatja be a hulladék- és vízgazdálkodás, az energia, a közlekedés, az okosvárosok, az élelmiszertermelés, valamint a precíziós mezőgazdasági ágazat leginnovatívabb fejlesztéseit.

A kiállítás eredményeként Magyarországon és a régióban konkrét megoldások tudják elősegíteni a fenntartható fejlődést, és bővíteni az ezzel összefüggő piaci lehetőségeket

– jelezte a kormánybiztos.

Kitért arra, hogy a rendezvény lehetőséget biztosít a hazai és a közép-európai üzleti szereplőknek, hogy bemutatkozzanak a világnak és gazdasági hasznot realizáljanak. Az eseményre több mint 120 ország képviselőit hívták meg, több mint 90 országból érkezett pozitív visszajelzés.

A Hungexpo területén november 29. és december 5. között megrendezésre kerülő Planet Budapest 2021 várhatóan tömegeket vonzó esemény lesz, amely a mindennapi életben alkalmazható megoldások bemutatásával hozzájárul a környezettudatosság növeléséhez és a szemléletformáláshoz – emelte ki Joó István.

[…] Az energiabiztonságot garantálva a klímavédelmi és versenyképességi gazdaságfejlesztési szempontokat összehangolva, a környezet megóvása mellett kell elérni ezt a jövőt. A cél az energiahatékonyság növelése és az energiafogyasztás csökkentése, de mindemellett meg kell őrizni az elmúlt években elért eredményeket, köztük azt, hogy a háztartásoknak az egyik legalacsonyabb energiadíjat kelljen fizetniük – hangsúlyozta.

Forrás: https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/23/a-kormany-celja-a-gyors-atallas-az-innovativ-zold-korforgasos-gazdasagra – 2021. szeptember 23.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram