2022.07.28.

A kormány növelné a villamosenergia-tárolók kapacitását – 2022. 07. 28.

A Technológiai és Ipari Minisztérium pályázatot hirdet hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához annak érdekében, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni, és növekedjen az ellátásbiztonság – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

A kormány újabb lépést tesz az áramellátás biztonságának növeléséért – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Ennek érdekében pályázatot hirdetnek a megújuló termelésből származó energia növelésére, amely pályázat hosszú távon fog hozzájárulni a biztonságos energiaellátáshoz.

A kormány célja, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban növelje az ország áramellátásának biztonságát, és 2030-ra a magyar áramtermelés kilencven százaléka szén-dioxid-mentes legyen – áll a közleményben. A magyar kormány további hosszú távú célja 2050-re elérni a teljes klímasemlegességet anélkül, hogy ez veszélybe sodorná a gazdasági növekedést és az ország jólétét. A megújuló energiaforrás által termelt villamos energia mennyiségének növelése emiatt is kiemelten fontos.

Magyarország jelenleg már több mint 3200 megawattnyi megújuló kapacitással rendelkezik, ami a paksi atomerőmű kapacitásának másfélszerese. A növekvő megújuló energiaforrások kihasználásának érdekében szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ennek egyik legfontosabb eleme a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló termelési teljesítmény – ismertette a ma megjelent pályázat részleteit az államtitkár.

A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában. A ma megjelent felhívás eredményeként 2025-ig országosan összesen legalább 33 MW kapacitású villamosenergia-tárolót telepítenek.

Ezzel a tárolói kapacitással 313 háztartás egyhavi fogyasztását lehet fedezni. A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint.

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/07/27/magyar-kormany-tamogat-villamosenergia-tarolokapacitas-sajtokozlemeny/
2022. július 27.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram