2021.12.28.

A megye jövőjét évtizedekre meghatározó fejlesztések – 2021. 12. 23.

Rendkívül tevékeny és sikeres megvalósításokban gazdag esztendő áll a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat mögött – értékelte 2021-es tevékenységüket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Három jelentős területét emelt ki évértékelőjében az elnök: a Petőfi-emlékévek előkészületeit, a kifutó és az újonnan nyíló településfejlesztési pályázatokat és a minden eddiginél aktívabb közösségépítő tevékenységüket.

Rideg László elmondta, hogy a megyei önkormányzat kezdeményezésére elindított emlékév keretében a költőfejedelem alakját a határokon túli magyarság számára is felelevenítik azzal, hogy a programokat elérhetővé és átélhetővé teszik számukra is. Az emlékév keretében megalakult a Petőfi Emlékbizottság is. A megye számos települése kötődik Petőfihez és ápolja emlékét, s a megyei önkormányzat közös pályázatban segíti hangsúlyosabbá tenni az értékmegőrző munkát e településeken.

Rideg László kiemelte: Petőfi életével olyan hazaszeretetről tett tanúbizonyságot, amivel a mai fiatalok számára is példakép lehet. Szeretnének brandet építeni Petőfiből, és az emlékéveket követően is számos terméken megjelenne a költő, valamint megyénkből származó színész személyesíti meg Petőfit a különböző eseményeken az elkövetkező két emlékévben.

Az elnök emlékeztetett: a megyei önkormányzat alapvető feladata, hogy a megye 119 településének munkáját segítse. Ezért létrehoztak egy szakmai csapatot, mely a települések pályázatait gondozza az előkészítéstől az elszámolásig. A szakértőkből álló csoport minden megye közül a legnagyobb, s a legtöbb település projektjeinek megvalósítását is ők segítik. Ezért bizalommal támaszkodhatnak az önkormányzatok a megye szakértői csapatára – hangsúlyozta Rideg László. Kivétel nélkül valamennyi településnek volt nyertes pályázata, és több mint 600 vadonatúj projekt valósul meg Bács-Kiskunban a bölcsődétől az óvodán, csapadékvíz-elvezetésen és iparterület létesítésén át az energetikai korszerűsítésig.

– Soha ekkora fejlesztés nem történt a megyében, mint az elmúlt időszakban, s ezek háromnegyed részét már átadtuk – mondta a megyei elnök, hozzátéve, hogy az újabb egyeztetések jelenleg is zajlanak a településekkel, hiszen ebben az évben indul a következő ciklus pályázatainak kitöltése, és januárban ezeket már beadhatják a pályázók.

– Még sosem indult ilyen hamar pályázati ciklus, és 2022-ben havonta nyújthatnak be új pályázatokat a települések. A fejlesztési lehetőségek jövője így adott a pályázati rendszerben is – mutatott rá Rideg László.

A megye életét a következő évtizedekre meghatározó, elemi erejű fejlesztésekről is szólt az elnök. Ilyen lesz a megépülő Duna-híd Kalocsánál, az új paksi atomerőmű fejlesztési körzetébe tartozó 29 Bács-Kiskun megyei településen, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben megvalósuló számos beruházás is. Ugyanilyen jelentőségű, hogy Kiskunhalas lesz a Budapest– Belgrád-vasútvonal országos logisztikai központja. Ezek mellett több tízmilliárdos gyógyfürdő-fejlesztések valósulnak meg megyénkben. Nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is készülnek a közútfejlesztések: az 52-es főút teljes megújítása Kecskemét és Solt között, az M8-as és az M44-es főutak, illetve az M9-es főút folytatása is a megyebeliek életét teszi könnyebbé.

A közösségépítő tevékenységről szólva Rideg László elmondta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja és hitvallása, hogy minél jobban érezzék magukat a megye lakosai, ezért ezt minden lehetséges területen támogatják. Számos, közösséget építő rendezvényt tartottak, a megye összegyűjtött szimbólumkincsei megjelentek a sporteseményeken, divatbemutatókon, és a települési rendezvényeket járta a Meseföld című mesekönyv alakjait életre keltő Mesebusz is. Nagyszámú turisztikai rendezvényen közösen mutatkozhattak be a megye települései. Rideg László hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat minden járásban folytatja a közösséget összekovácsoló munkáját.

Forrás: Petőfi Népe, 2021. december 23.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram