2023.03.22.

A MEKH szorgalmazza az új erőművek létesítését megkönnyítő kapacitásmechanizmusok tagállami jogként való beiktatását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szükségesnek tartja, hogy leginkább tagállami hatáskörben, de legalábbis jelentősen könnyített európai uniós eljárással kerülhessen sor a növekvő fogyasztási igényeket kiszolgálni képes új erőművek létesítését szolgáló kapacitásmechanizmusok engedélyezésére – hangsúlyozta Ságvári Pál, a MEKH stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) villamos energiával foglalkozó munkacsoportjainak ülésén 2023. március 7-8-án, Budapesten.

A tanácskozáson az ACER és az európai energiaszabályozó hatóságok képviselői megvitatták a napirenden szereplő európai és regionális villamosenergiapiac-integrációs és hálózatfejlesztési folyamatokat, a kapcsolódó feladatok végrehajtását. Egyeztettek továbbá az Európai Bizottság által az európai villamosenergia-piaci modell felülvizsgálatáról elindított jogalkotási folyamat legújabb fejleményeiről is.

A MEKH részéről Ságvári Pál stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettes emlékeztetett, hogy a villamosenergia munkacsoportok aktívan részt vettek az uniós villamosenergia-piaci modell felülvizsgálatáról (EMD) szóló európai bizottsági konzultációhoz készített közös ACER-CEER álláspont kidolgozásában. A szakmai munkát megköszönve a MEKH elnökhelyettese ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is több olyan szabályozási terület azonosítható, amelyeket az EMD-konzultáció nem érintett. Ezek között a legfontosabb az úgynevezett tagállami kapacitásmechanizmusok bevezetési feltételeinek felülvizsgálata – tette hozzá.

A növekvő fogyasztási igények kiszolgálása, a hálózati rugalmasságot garantáló erőforrások rendelkezésre állása céljából a MEKH továbbra is javasolja az új erőművek létesítését szolgáló kapacitásmechanizmusok tagállami jogként való definiálását, de legalábbis azok európai uniós engedélyezési eljárásának megkönnyítését. A folyamat felgyorsításához minden tagállam számára meg kellene adni azt a jogot, hogy az indokolt – például az előre jelzett téli csúcsfogyasztási – igényeinek ellátása mértékéig saját hatáskörben működtessen kapacitásmechanizmust – húzta alá.

Ságvári Pál kiemelte, különösen indokolt ezt lehetővé tenni azon tagállamok esetében, amelyek – mint Magyarország is – az uniós szinten előírt rendszerösszekapcsoltsági célszámokat (2020: 10%; 2030: 15%) már jelenleg is többszörösen túlteljesítik, vagyis határkeresztező átviteli kapacitásuk meghaladja a fogyasztási csúcsigényüket.

Forrás:
http://www.mekh.hu/a-mekh-szorgalmazza-az-uj-eromuvek-letesiteset-megkonnyito-kapacitasmechanizmusok-tagallami-jogkent-valo-beiktatasat
2023. március 21.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram