2021.10.29.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint nem jelent gondot a nukleáris hulladék – 2021. 10. 29.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója szerint Európa nyugodtan elismerheti zöld forrásként a nukleáris energiát. Szerinte a nukleáris hulladék évszázadokon át történő tárolása is megoldott és veszélytelen.

Még az idén dönthet az Európai Bizottság arról, hogy elismeri-e az atomenergiát zöld forrásként. Franciaország vezetésével tíz ország lobbizik ezért Brüsszelben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint környezetkímélő technológiáról van szó. Rafael Grossi Brüsszelben nyilatkozott stábunknak.

"Európának szüksége van az atomenergiára. Látjuk, hogy egyre inkább ezt gondolják az emberek. Szerintem a tudománynak és a jó döntéseknek kell dönteniük, nem pedig az ideológiáknak, amikor az energiaforrásokról van szó. Én nem látok ellentmondást" - mondta az ügynökség vezetője, Rafael Mariano Grossi.

Egy Belgiumban készült friss jelentés szerint a nukleáris energia a mostani formájában nem zöld, nem egészséges és nem is etikus. Ennek a fő oka az, hogy a nukleáris hulladékot nemzedékeken át tárolni kell.

"Minden tiszteletem ezé a jelentésé, de olyan elemek is vannak benne, amelyek szerintem külön vizsgálatot érdemelnének. Például ha a nukleáris hulladékról beszélünk, tudjuk, hogy az létezik, de azt is, hogy azt megfelelően kezelik. És még soha nem történt baleset a nukleáris hulladékkal" - mondta az igazgató.

Rafael Grossi az iráni atomprogramról szóló bécsi nemzetközi tárgyalásokra készül. Riporterünk azt kérdezte, felvette-e már a kapcsolatot az új iráni elnökkel, Ebrahim Raisi-val.

"Sajnos még nem. Még nem volt alkalmunk a nagyon hasznos politikai párbeszéd elkezdésére. Erre szükség van, hiszen az ellenőrzésekhez szükséges technikai aspektusok mellett bizalomra is szükség van."

Jelenleg mindkét fél részéről alacsony a bizalom.

"A diplomácia nem bukhat el. Biztosítanunk kell azt, hogy minden elem megvan és biztosítani tudjuk a békés egymás mellett élést. Ehhez azonban ellenőrzésekre van szükség."

Az még nem világos, hozzájárul-e Irán a helyszíni szemlékhez a reaktoraiban.

Forrás: https://hu.euronews.com/2021/10/28/a-nemzetkozi-atomenergia-ugynokseg-vezetoje-szerint-nem-jelent-gondot-a-nuklearis-hulladek                2021. október 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram