2022.11.08.

A nukleáris felsőoktatás alapja

A Dunaújvárosi Egyetem és a Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet (MNIIPU) között hétfőn ünnepélyes keretek között egyetértési megállapodás jött létre.

Az aláíráson és az azt követő egyeztetésen személyesen vett részt dr. Alexander Ageev, a MNIIPU főigazgatója, Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának főigazgatója, Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese, valamint dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektora.

A MNIIPU 1976-ban jött létre öt ország (Bulgária, Magyarország, Kuba, Mongólia, Oroszország) közötti kormányközi szervezetként, fő céljaként az integrált kutatás-fejlesztések megvalósítását tűzte ki a vezetéselmélet és -gyakorlat területén. Az intézet e cél elérése érdekében 2017-ben megalapította a budapesti Nukleáris és Vízjogi Központját, annak segítségével nemzetközi szinten támogatni képes partnereit nukleáris és vízjogi szakmai együttműködések terén. A MNIIPU feladatának tekinti konferenciák és fórumok szervezését az iparági szereplőkkel, így kulcsszerepet játszik az oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetemmel való oktatási és kutatási jellegű tudástranszfer megvalósításában az egyetemek között.

A DUE és a MNIIPU között létrejött egyezmény célja, hogy elősegítse a hosszú távú együttműködést a magas színvonalú nukleáris felsőoktatás és szakképzés terén, megteremti az alapot a Dunaújvárosi Egyetem számára releváns Rosatom VVER tudástranszfer kialakításához, tekintettel arra, hogy a Pakson létesítendő 5. és 6. számú VVER-1200 blokkok üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges szakemberek oktatása a DUE kompetenciája, ezért a nukleáris képzési területek helyi megalapozásában jelen megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

Forrás:
Dunaújvárosi Hírlap
2022. november 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram