2021.11.30.

A Paks II. megépítése létfontosságú – 2021.11.30.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) legutóbbi, a kalocsai városházán tartott közmeghallgatásán hangzott el, hogy az atomerőművek mellett szükség lesz nap- és szélerőművekre is, lévén a jövő hatékony energiamixét ezek hibridje fogja alkotni.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) legutóbb a kalocsai városházán tartott közmeghallgatást. Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a rendelkezésre álló adatokból arra következtetett, hogy tíz éven belül komoly villamosenergia-hiány lépne fel az országban, így a Paks II. megépítése tulajdonképpen létfontosságú. Hozzátette: fontos a megújuló energiák támogatása, mert a jövőt a nukleáris energia és ezek hibridje fogja jelenteni.

A témát taglaló dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a világ népesedése sem hagy más utat a világnak, mint a nukleáris energiatermelés és a megújulók közös alkalmazása.

Dr. Filvig Géza kalocsai polgármester, a TEIT elnöke azzal kezdte a közmeghallgatást, hogy beszámolt az elmúlt év munkájáról. Ugyan a járvány miatt személyes programokra kevésbé volt lehetőség, Madocsán megtartották a TEIT-napot, majd augusztusban szerveztek egy nemzetközi fotótábort, amelynek képeiből vándorkiállítást állítottak össze. Tanulmányutakból csak egyet teljesítettek: Szlovéniában jártak, hogy megvizsgálják az állam Horvátországgal közös, szintén bővítés előtt álló nukleáris létesítményét. A Paks II. terveivel összevetve arra jutottak, hogy az atomenergia a jövőben is fontos szerepet kap a lakossági és gazdasági fogyasztók ellátásában.

Dr. Kovács Antal részletes prezentációval erősített rá a TEIT-elnök állítására. Mint mondta, egész Európa fél a téltől, mert energiaellátási gondok lehetnek. Bár ezt bővebben nem fejtette ki, rámutatott: a Föld populációjának emelkedésével kilőtt az emberiség energiaigénye, amit szerinte nem lehet csupán megújuló energiával kiszolgálni. Főleg nem Magyarországon, ahol a szélerőmű- vagy napelemparkok nagyobb környezeti hatással járnának, mint egy atomerőmű, már ha a létesítmények teljes életciklusával számolunk. Ettől függetlenül leszögezte: fontos a megújulók támogatása, mert a jövőt a nukleáris energia és ezek hibridje fogja jelenteni. Kovács Antal a rendelkezésre álló adatokból arra következtetett, hogy tíz éven belül komoly villamosenergiahiány lépne fel az országban, így a Paks II. megépítése tulajdonképpen létfontosságú.

Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) részéről megjelent kommunikációs osztályvezető megköszönte a polgármestereknek a Covid alatt sem lassuló munkát, amit az elmúlt egy-másfél év során nagyrészt személyes jelenlét nélkül kellett elvégezni. A lakosság hiteles tájékoztatása érdekében tett erőfeszítések azért lényegesek, mert kommunikáció nélkül nincs bizalom. Arra a kérdésre pedig, hogy mekkora a lakosság atomenergiába vetett hite, hamarosan számokkal is tud válaszolni, hiszen az RHK megrendelt egy reprezentatív közvélemény-kutatást, aminek az eredményeit erre a hétre várja. Elárulta: a TEIT-településeken ezer főt kerestek fel személyesen, hogy felmérjék a nukleáris villamos energia kapcsán kialakult lakossági attitűdöket.

Bara László, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának üzemvezetője arról számolt be, hogy 2021-ben technikai okokból az ütemezettnél kevesebb (360 helyett 270) egységet tudnak elhelyezni. A helyzet hamarosan megváltozik, mert egy új rakodógép segítségével jövőre már 480, később pedig akár 700-800 kazetta betárolására lesznek képesek. A fejlesztések itt nem állnak meg, fűzte hozzá, hiszen új CMS-szoftverrel növelik a karbantartások hatékonyságát és sikeresen beüzemeltek egy földrengés-monitorzó rendszert is.

Forrás: Petőfi Népe, 2021. november 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram