2022.11.18.

A paksi atomerőmű hűtővize mentheti meg a holtágakat

Új elképzelések is felmerültek a Tolna környéki holtágrendszer újjáélesztésével kapcsolatban a dél-dunántúli fejlesztésekért felelős kormánybiztos megyénkben tett látogatásán. A paksi atomerőmű (Paks I.) hűtővize, mint a Tolna környéki holtágak egyik vízpótlási lehetősége, valamint egy, a Duna magyarországi szakaszán megépítendő vízlépcső is szóba került azon a sajtótájékoztatón, amelyet Móring József, a dél-dunántúli fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Horváth István, a szekszárdi kistérség országgyűlési képviselője tartottak Bogyiszlón november 15-én. A két politikus ezt megelőzően az érintett polgármesterekkel együtt helyszíni bejárást is tartott a tolnai, a faddi és a bogyiszlói holtágaknál.

Móring József lapunk érdeklődésére elmondta: a holtágak újjáélesztése nem olcsó és nem is valósulhat meg néhány nap alatt. Ám éppen az idei év rendkívül aszályos időjárása mutatta meg, hogy nem lehet sokat várni, a holtágak vízgazdálkodására, revitalizációjára nagyobb gondot kell fordítani.

A holtágak tökéletesen alkalmasak a Duna által szállított, az országon lényegében csak átfolyó, de nem hasznosított vizek egy részének befogadására. Az így betárazott, elsődlegesen öntözésre használható víz a környékbeli mezőgazdaságra és természeti környezetre is áldásos hatással lenne. A festői holtágak pedig emellett – ahogy jelenleg is – másodlagos hasznosításként turisztikai és sport célokra szintén kitűnően megfelelnek.

Horváth István megemlítette, hogy nemrégiben szakmai kirándulást tettek a választókerülete polgármestereivel a Körösök vidékén, Szarvas környékén. Az ottani, előremutató vízhasznosítási megoldásokat is tanulmányozták. A honatya jelezte: a kormánynál javasolni fogja egy dunai vízlépcső megépítését, ami a vízhasznosítás szempontjából számos igen jelentős előnnyel járna, az öntözési lehetőségek javulásától a dunai teherhajózási kapacitás bővüléséig. (Arra a kérdésre, hogy a Duna melyik szakaszán épülhetne meg a vízlépcső, a képviselő azt mondta, hogy ezt a szakembereknek kell majd eldönteniük.)

A dunai vízlépcső megépítése azonban nyilván hosszabb távú elképzelés. Szükség van hamarabb megvalósítható tervekre is. A vízpótlás mellett meg kellene oldani a feliszapolódott holtágmedrek kotrását is, hogy legyen elegendő hely betárolni a vizet. A honatya azt mondta, hogy az ezen feladatokra vonatkozó szakmai anyagok elkészültek, a megvalósítás pénzügyi forrásainak felkutatása zajlik.

A vízpótlás a jelenlegi, a Sióból történő alkalmi feltöltés mellett az élő Dunából, a Doromlásnál levő szivattyúállomás felújításával lenne megoldható. Ez esetben a megdrágult energia miatt az üzemeltetési költségek is problémát jelentenének.

Körvonalazódik egy félig-meddig új elképzelés is a gravitációs vízpótlásról. Jelenleg a paksi atomerőmű klímaberendezéseiből származó ún. kondenz hűtővíz tudja táplálni a Paks-faddi főcsatornán keresztül a faddi holtágat. Ez azonban viszonylag csekély mennyiség. Az új elképzelés szerint az erőmű reaktorainak hűtővizéből is kaphatna pótlást a holtágrendszer.

Forrás:
https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2022/11/a-paksi-atomeromu-hutovize-mentheti-meg-a-holtagakat
2022. november 17.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram