2023.07.11.

A Paksi Atomerőmű is részese az uniós APIS-projektnek

Az EURATOM – vagyis az 1957-ben létrehozott Európai Atomenergia Közösség – nemzetközi pályázatot hirdetett a tagállamok VVER-típusú reaktorai alternatív üzemanyagellátásának támogatása érdekében. Az Európai Bizottság az amerikai Westinghouse (illetve annak svéd leányvállalata) által vezetett APIS projektet („Gyorsított program a biztonságos VVER üzemanyag-ellátás megvalósítására”) választotta a tender győztesének.

A projekt célja, hogy a csatlakozó tagállamok atomerőművei számára támogatást nyújtson egy biztonságos, megbízható és gazdaságos alternatív nukleáris üzemanyag vonatkozásában.

Az APIS hozzájárul a legmagasabb nukleáris biztonsági előírások EU-tagállamokban való egységes teljesüléséhez, mivel összehangolt megközelítést biztosít az alternatív fűtőanyagok engedélyezése és szállítása tekintetében. A projekthez, mint üzemanyag vásárló - Finnország, Csehország, és Szlovákia mellett, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. konzorciumi tagságával – Magyarország is csatlakozott. Ezzel a döntéssel hazánk tovább fejleszti az ország legnagyobb áramtermelőjének üzemanyag ellátás biztonságosságát, ezáltal pedig a villamosenergia-ellátás biztonságát.

További információk az APIS projektről: www.apis-project.eu

A projektvezető Westinghouse sajtóközleménye: https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-led-project-will-secure-vver-fuel-supply-in-europe-and-ukraine

Forrás:
https://atomeromu.mvm.hu/hu-HU/Rolunk/Hirek/20230707_apis
2023. július 7.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram