2023.07.12.

A Roszatom öt atomerőművi főberendezést gyártott a kínai Xudabao Atomerőmű számára

Öt főberendezést – egy reaktort és négy gőzfejlesztőt gyártott és indított útnak kedden az épülő kínai Xudabao Atomerőmű számára az Atommas volgodonszki gyára, amely a Roszatom gépgyártó divíziójához, Atomenergomas holdinghoz tartozó AEM-Tyehnologii dél-oroszországi üzeme.

Az öt berendezést, amelyek össztömege 1700 tonna, közúton szállították a gyár kikötőjébe, ahol folyami uszályra tették és az oroszországi belső vízi utakon Szentpétervárra szállítják. A Néva parti városban az érkezés után tengeri hajóra rakják a berendezéseket, amely Kínába viszi azokat.

Kínában összesen négy orosz blokk épül két atomerőműben. A Xudabao és a Tianvani Atomerőmű két-két blokkjának építése az orosz-kínai stratégiai partnerség egyik legfontosabb energetikai projektje, amelyet személyesen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója felügyel. Ez év áprilisában a volgodonszki gyárból egy reaktortartályt és négy gőzfejlesztőt szállítottak a Tianvani Atomerőmű 7. blokkjához, most pedig a Xudabao Atomerőmű 3. blokkjához elkészült főberendezéseket indították útnak. Legközelebb 2024-ben lesznek hasonló kiszállítások a Kínában épülő orosz blokkok számára. Igor Kotov, az Atomenergomas holding vezérigazgatója a kiszállítás apropóján azt is elmondta, hogy a tempó ugyan gyors, de az Atomenergomas képes a berendezések magas minőségét és biztonságos voltát garantálni.

A reaktortartály az atomerőműben egy olyan függőleges helyzetű, hengeres elliptikus véglezárással készülő nyomástató edény, amelynek belsejében található az üzemanyagot tartalmazó aktív zóna és a csatlakozó berendezések. A reaktortartályt a reaktorfedél zárja le hermetikusan, amelyhez a reaktorvezérlő és a reaktorvédelmi berendezések meghajtása csatlakozik, itt találhatók továbbá a reaktor belsejében elhelyezett érzékelők és jeladó berendezések kimenő kábelkötegei is.  A reaktortartály hossza 13 méter, átmérője 4,5 méter, tömege 320 tonna.

A gyártási ciklus minden szakaszában elsődleges a gyártás minősége, miután ezen múlik a későbbi üzemeltetés biztonsága. A teljes körű minőségellenőrzés a kohászati féltermékek gyártásának megkezdésétől a késztermék vevőhöz történő kiszállításáig tart. Minden kovácsolt nyersdarab bemeneti ellenőrzésen esik át, amelynek a szemrevételezésen, a méréseken és a kísérő dokumentáció ellenőrzésén túl a munkadarab teljeskörű ultrahangos vizsgálata is a része.

A vizuális ellenőrzésen és a méréseken kívül minden egyes hegesztett kötést többféle roncsolásmentes vizsgálatnak vetnek alá: festéses defektoszkópiával, ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik, illetve a reaktortartály minden gyűrűs varrata röntgensugaras ellenőrzésen esik át. Minden olyan művelet után, amely fémszerkezeti átalakulással jár, (például hőkezelés), egy sor további vizsgálatot végeznek annak igazolására, hogy a mechanikai tulajdonságok pontosan megfelelnek-e a tervdokumentációban szereplő követelményeknek.

A gőzfejlesztő egy olyan hőcserélő berendezés, amely a reaktorhoz csatlakozik A készülék hossza mintegy14 méter, átmérője több mint 4 méter, tömege 350 tonna, egy atomerőművi blokk négy ilyen berendezéssel rendelkezik.

A Xudabao Atomerőmű a kínai Liaoning tartományban található. Az erőmű  3-as és 4-es VVER-1200-as blokkja az AES-2006 projekt alapján épül, amely megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb biztonsági követelményeinek. A létesítmény tervezését és kivitelezését a Roszatom mérnöki részlege, a Paks II. Atomerőművet is fővállalkozóként építő ASZE (Atomsztrojekszport) vállalat végzi. Jelenleg az Atommas volgodonszki gyára a Xudabao Atomerőmű következő, 4. számú egységéhez gyártja a komplett reaktortartályt és a reaktor belső berendezéseit, valamint a reaktorfedelet, illetve a felső egységet és a négy gőzfejlesztőt. 

Forrás:
https://atombiztos.blogstar.hu/2023/07/11/a-roszatom-ot-atomeromuvi-foberendezest-gyartott-a-kinai-xudabao-atomeromu-szamara/123479/
2023. július 11.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram