2024.04.29.

A Roszatom szentpétervári gyárában megkezdődött a Paks II. atomerőmű reaktortartályának gyártása

600 tonna speciális acélból készül a Paks II. atomerőmű ötös blokkjának, tartálya. A Hír TV stábja ott volt az Atomenergomas Szentpétervár melletti üzemében, amikor elkezdődött a különleges munkafázis. A paksi beruházás orosz partnere, a Roszatom és a magyar megrendelők egyaránt elégedettek a gyártási folyamattal.

Ünnepélyes gombnyomással kezdetét vette Paks II. atomerőmű 5. blokkjának reaktor gyártása Szentpéterváron, a Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas Szentpétervár melletti üzemében.

Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében, a jelképesen a majdani atomerőmű szívének nevezett reaktorberendezés alapját képező reaktortartály öntése április elején kezdődött meg. Az öntés egy speciális technológiai folyamatnak megfelelően ívkemencében megolvasztott acélból, vákuumkamrában történt.

Az eseményen az atomerőmű-beruházás magyar és orosz partnerei egyaránt részt vettek. Magyar részről a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jákli Gergely, és a projekt orosz fővállalkozója az Atomsztrojekszport paksi projektigazgatója, Vitalij Poljanyin, illetve a reaktortályt gyártó Atomenergomas vállalat vezérigazgató-helyettese, Rovsan Abbaszov kísérték figyelemmel a gyártási folyamat eme különleges szakaszát.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztus 25-én adta ki a reaktortartály gyártására az engedélyt, amely az alapanyagok gyártásától kezdve tartalmazza a reaktorberendezéssel kapcsolatos összes szabványt és követelményt, amely így mindenben megfelel majd a magyar és európai előírásoknak.

Oroszországból, Szentpétervárról a HírTV-t Kázmér Viktor és Losonczi Dávid operatőr tudósította.

https://hirtv.hu/video/2920

Forrás:
HírTV
2024. április 27.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram