2022.02.10.

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata még biztonságosabb üzemanyag technológiát fejlesztett ki – 2022. 02. 10.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatához, a TVEL Rt-hez tartozó, Bocsvar-intézet, azaz a VNIIM Rt. a toleráns (balesetálló) atomerőművi üzemanyag új generációját fejlesztette ki. Ennek részeként új technológiát hoztak létre és elkészültek az első urán-diszilicid kísérleti üzemanyag-tabletták a könnyűvizes orosz (VVER) és a nyugati (PWR) típusú nyomottvizes reaktorok számára.

Az urán-diszilicidet tartalmazó üzemanyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ezek a nagy sűrűség és az urántartalom, ami a hosszabb üzemanyagciklusra való átállást teszi lehetővé anélkül, hogy növelni kellene az urán-235 dúsítottságának mértékét. A magas hővezető képesség és az alacsony hőkapacitás együttesének köszönhetően csökken a maradványhő a reaktor aktív zónájában, és a fűtőelemek burkolatának hőmérséklete is jóval alacsonyabb marad egy esetleges üzemzavar során. További előny az urán-dioxiddal szemben az, hogy az urán-diszilicid üzemanyagnak alacsonyabb az üzemi hőmérséklete, aminek köszönhetően javulnak az üzemanyag üzemeltetési mutatói.

A Bocsvar-intézetben bemutatták a TVEL Rt. elnökének az üzemanyag-tabletták gyártási technológiájának egyes szakaszait, az urán-diszilicid olvasztásának és kiöntésének a folyamatát. A Bocsvar-intézet által kifejlesztett technológiát a Moszkva közelében lévő Elektrosztal városában üzemelő  MSZZ Rt. (Elemas) nukleáris üzemanyaggyártó vállalat vezette be. Az urán-diszilicidből készült üzemanyagtablettákból kísérleti fűtőelemeket gyártanak, amelyeket kutatóreaktorban tesztelnek majd.

Háttér:

Az újgenerációs toleráns üzemanyag (ATF – Advanced Technology Fuel vagy másként Accident Tolerant Fuel) gyártása globális trend a világ atomiparában. Az üzemanyag-tablettákban vagy a fűtőelem burkolatában olyan új anyagok felhasználásán alapuló nukleáris üzemanyag kifejlesztését és bevezetését teszi lehetővé, amelynek köszönhetően javul az üzemanyag hővezető képessége és hőállósága, amely végső soron a reaktor üzemeltetésének további biztonságnövelését teszi lehetővé. Ez a fajta üzemanyag képes hosszú időn keresztül ellenállni az aktív zóna hűtésének zavarából fakadó extrém hőmérséklet-emelkedésnek és nem következik be hidrogén-felszabadulást okozó cirkónium-vízgőz reakció sem.A balesetálló üzemanyag kulcsszerepet játszik abban, hogy az atomipar rendszerbiztonsági és megbízhatósági szempontból is minőségileg új szintre lépjen.

A Roszatom 2019 eleje óta végez teszteket a könnyűvizes reaktorok számára készülő orosz tervezésű balesetálló üzemanyaggal. Az atomreaktorok tudományos kutatóintézete, a NIIAR dimitrovgrádi, (Uljanovszk megye) MIR-kutatóreaktorában olyan kísérleti üzemanyag-kazettákat teszteltek három teljes kísérleti szakaszban, amelyek négyféle burkolat és üzemanyag-tabletta kombinációjával készültek.

2021 szeptemberében a Rosztovi Atomerőmű 2. számú blokkján a VVER-1000 típusú reaktorban megkezdődött a kombinált TVSZ-2M kazetták használata, ezek mindegyike 12 balesetálló (ATF) fűtőelemet tartalmaz.

Forrás: https://atombiztos.blogstar.hu/2022/02/09/a-roszatom-uzemanyaggyarto-vallalata-meg-biztonsagosabb-uzemanyag-technologiat-fejlesztett-ki/115326/

2022. február 9.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram