2021.08.23.

A sárközi hagyományok őrzésétől az atomerőműig

Fekvésének köszönhetően Őcsény kedvelt falu. Az megyeszékhelyről, Szekszárdról viszonylag sokan kiköltöznek, az üres ingatlanok hamar elkelnek. Ápolják a sárközi hagyományokat, ugyanakkor a modern világ részét is képezik, mert repülőterük is van.

Akár ideális településnek is nevezhetjük Őcsényt. Földrajzi fekvését tekintve mindenképpen. Külterületén ott a Duna és a Sió, ugyanakkor a megyeszékhely, Szekszárd is csak egy kőhajításra van tőle, busszal, kocsival, vonattal 10–15 perc. Gazdag néphagyományokkal rendelkezik a település, a Sárköz kapuja, viselet-, ének- és tánckultúrája közismert és kézművesei, tárgy­alkotói is voltak szép számmal, bár a polgármester, Fülöp János hozzáteszi, hogy sajnos kiöregedett a derékhad.

Ezt is szolgálja majd, a hagyományőrzést és átmentést az az épület, amelyet most újítanak fel a népi építészeti program jóvoltából. Megmentenek egy eklektikus, sárközi parasztházat a pusztulástól. Az önkormányzati tulajdonú épületben helyezik majd el a német és cigány kisebbség kultúrájára jellemző tárgyakat, dokumentumokat, valamint a sárközi szőtteseket, gyöngyékszereket. Szakkörök, nyári táborok szervezésében is gondolkodnak addig, amíg élnek olyan mesterek, akik átadhatják a tudásukat. A beruházás összköltsége valahol 25 millió forint körül áll meg.

A másik most futó projekt a Kossuth utca egy szakaszának felújítása. A belügyminisztériumi húszmilliós támogatáshoz az önkormányzat közel tízmilliót tesz hozzá, s így készül el a hónap végére a mintegy 1600 négyzetméternyi, korszerű útfelület. Ez egy fontos útszakasz, a posta, az orvosi rendelő és a szőlőhegyi településrész megközelítésére is szolgál.
Ügyelnek a környezetvédelemre is, például azzal, hogy műanyagkupak-gyűjtő szigetet létesítettek a faluközpontban. Itt már több mázsa szelektált hulladék összegyűlt, amit leadtak, s az árát közterület-szépítésre fordították. Kiültetendő virágokat vásároltak.

Őcsény legismertebb létesítménye a reptér. Folynak a tárgyalások arról, hogy a Paks II projekt kapcsán, nagygépek fogadására is alkalmassá tegyék. Egyelőre csak kisrepülők és léghajók fel- és leszállóhelye. Innen indulva végzik ezekben a napokban a szúnyoggyérítést is, a Dunakanyartól az országhatárig, a folyó mindkét partján.

Ez év januárjától Őcsény református lelkipásztora Prózsa István. Szentelése 2019-ben történt, előző szolgálati helye Ócsa volt. Nagy épület-felújítások folytatása és befejezése vár rá. Amikor ideérkezett, a templom külső és belső tatarozása már befejeződött. De van még tennivaló: a tető korszerűsítése. Arra már nyertek 15 millió forint pályázati forrást, de az építőanyag árainak elszabadulása miatt ez csak a munka egy részére, első ütemére lesz elég. Hamarosan kezdik a kivitelezést.

A parókiának is van kész és nem kész része. A lelkészi lakrészen még van tennivaló, a tetőhéjazat cseréjét is ideértve, viszont a gyülekezet használatában lévő helyiségek már megszépültek. Megtörtént az épület külső renoválása is. A hivatalos átadás augusztus végén lesz.

A mellette lévő, kifejezetten gyülekezeti célokat szolgáló épület külső rekonstrukciója is kész. Korszerűsítették a fűtést, világítást, vizesblokkokat, kicserélték a nyílászárókat. A tetőszerkezet felújítása lesz a következő feladat, amire már elnyertek 25 millió forintot.

Vannak még olyan épületei az őcsényi református egyháznak, amelyek nincsenek kritikus állapotban, de a felújításuk lassan időszerűvé válik. Az egyik gazdasági célokat szolgál, a másikban üzlethelyiség, raktár és az élelmiszerbankos osztóhely található. Élelmiszer-adományokat kapnak és továbbítanak.

A rászoruló szegényeket és a magányos, nehezen mozgó, bevásárolni képtelen öregeket támogatják élelmiszerek, esetenként bútorok, háztartási gépek adományozásával, szükség esetén házhoz szállításával. Ezt a szolgálatot néhány közeli faluban is végzik, nemcsak Őcsényben.

Volt közösségi rendezvényük július végén, amikor a Repül a falu elnevezésű program során 15 személy próbálhatta ki a hőlégballonos utazás örömeit. Faluhelyen kellenek az összetartozás érzését erősítő események, mert a megmaradást szolgálják. Szerencsére Őcsény azon kistelepülések közé tartozik, ahol a lélekszám nem csökken. Szekszárdról is jó néhányan kiköltöznek, az eladó ingatlanok rövid időn belül gazdára találnak. Bolt van, posta van, orvos van. A felnőtt körzetet dr. Nedók Pál viszi, a gyermekeket dr. Bincsó Éva látja el. Az orvosi rendelő fejlesztésére nemrég nyertek közel ötmillió forintot, egy szolgálati lakás kialakítására pedig 24,5 milliót. A település élén 2006 óta álló polgármester népszerű, segítőkész, ismeri a helyiek problémáit, és – ha rajta múlik – megoldja azokat.

Forrás: Teol a Tolna Megyei Hírportál 2021. augusztus 21.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-sarkozi-hagyomanyok-orzesetol-az-atomeromuig-3955166/
7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram