2022.02.09.

A távmunka, a klíma- és gépjárműcsere is elszámolható lesz energiahatékonyság-javító intézkedésként Magyarországon – 2022. 02. 09.

13 új energiahatékonyság-javító intézkedéssel egészítené ki a fél éve megjelent EKR-katalógusát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely most szakmai egyeztetést kezdeményez a sztenderd jegyzék újonnan kidolgozott intézkedéslapjairól. Az energiahatékonyságról szóló törvény felhatalmazása alapján a MEKH elnöke rendeletben teszi közzé az egyes energiahatékonyság-javító intézkedésekből származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzéket.

Az első EKR Katalógus 2021. szeptember 20-án jelent meg, amelyet most a hivatal szakemberei a piaci szereplők javaslatait is figyelembe véve felülvizsgáltak. A MEKH a Magyar Mérnöki Kamarával együttműködésben 13 új, sztenderd módon elszámolható katalóguslapot dolgozott ki, amelyet a hivatal nyilvános konzultációra bocsát.

Az EKR Katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. Az egyes intézkedések adatlapjai többek között tartalmazzák az intézkedés leírását; a kiindulási állapot és az intézkedést követő állapot rögzítésének módját, tartalmát; az elszámolható élettartamot és az avulás mértékét; a teljesítménytényezők leírását és azok kiszámításának elveit, az éves megtakarítás számítási képletét, valamint egyéb fontos, az elszámolást támogató információkat.

A szakmai egyeztetés előtt álló új dokumentum szerint többek között

A GÉPCSERÉVEL, A TÁRSASHÁZI FELÚJÍTÁSSAL, VAGY A TÁVMUNKA ÖSZTÖNZÉSÉVEL ELÉRT ENERGIAMEGTAKARÍTÁSOK IS EGYSZERŰEN ELSZÁMOLHATÓK LESZNEK.

Az új intézkedéslapok a MEKH energiahatékonysági honlapján olvashatók, a hivatal 2022. február 25-ig várja az egyes intézkedésekkel kapcsolatos észrevételeket, módosítási javaslatokat az ekr@mekh.hue-mail címre.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220208/a-tavmunka-a-klima-es-gepjarmucsere-is-elszamolhato-lesz-energiahatekonysag-javito-intezkedeskent-magyarorszagon-525501

2022. február 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram