2021.10.06.

A térség fejlesztése a céljuk – 2021. október 6.

Az előző uniós fejlesztési ciklusban, a Területi Operatív Pályázatokból (TOP) Tolna megye közel negyvenmilliárd forintnyi összeget tudott felhasználni fejlesztésekre, ami óriási eredmény. Sok település élt a pályázati lehetőségekkel, amelynek hatása megyeszerte már többfelé látható – foglalta össze a pályázati ciklus helyi eredményeit Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke.

Az előző uniós fejlesztési ciklusban a Területi Operatív Pályázatokból Tolna megye közel negyvenmilliárd forintnyi összeget tudott felhasználni fejlesztésekre, ami óriási eredmény. Sok település élt a pályázati lehetőségekkel, amelynek hatása megyeszerte már többfelé látható – foglalta össze az előző uniós pályázati ciklus helyi eredményeit Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Fehérvári Tamás a Közép-Duna Menti Térség fejlesztési stratégiáját bemutató sajtótájékoztatón elmondta, 2021-től újra megnyíltak a pályázati lehetőségek, a következő ciklusban 45 milliárdos keretet vehetnek igénybe a tolnai települések, és a jelenlegi döntés szerint Szekszárd város projektjeit is a megyei önkormányzat felügyeli. Hozzátette: reméli, hogy a következő ciklus a korábbihoz hasonlóan sikeres lesz.

Dr. Mikes Éva, a Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa arról beszélt, hogy a régió gazdasági fejlesztési koncepciójának összeállításakor három térségfejlesztési zónát határoztak meg: Kaposvárt és térségét, Pécs-Mohács térségét és a Szekszárd-Paks növekedési centrumtérséget. A Közép-Duna Menti Térség fejlesztési koncepcióját a helyi fejlesztési tanács készítette el és fogja össze – tette hozzá.

Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke a program részleteiről elmondta, a gazdaságfejlesztési koncepció három megye – Bács-Kiskun, Fejér és Tolna – 11 járását, összesen 99 települését érinti. A fejlesztési tanács célja, hogy a paksi erőműbővítés generálta lehetőségek kihasználásával, a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség fenntartható fejlesztésével, a helyi értékekre és együttműködésekre építve valósítson meg különböző fejlesztési célokat. Ilyen az ipari és mezőgazdasági termelés ösztönzése, a magasabb szintű életminőség, a biztonságos megélhetés megalapozása, széles spektrumú szolgáltatói szektor létrehozása, a fenntartható környezetgazdálkodás, a tudás- és technológia innovációja, innovatív agrár- és élelmiszerszektor megteremtése, valamint ,,Zöld zóna” kialakítása.

Szerző: Gazsó Rita

Forrás: Tolnai Népújság, 2021. október 5.

Kép: Mártonfai Dénes

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram