2023.07.21.

A tervezett ütemben halad az Integrált Energiahatékonysági Projekt megvalósítása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Integrált Energiahatékonysági Projektje hozzájárul a lakossági- és az ipari felhasználók, valamint a vállalkozói- a közintézményi szféra energiafelhasználásának csökkentéséhez.

A globális energiaválság felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődés érdekében elengedhetetlen, hogy energiaforrásainkkal felelősségteljesen bánjunk, azokat körültekintően és hatékonyan használjuk.

Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervben vállalta, hogy a hazánk végsőenergia-felhasználása 2030-ban ne haladja meg a 2005-ös értéket, és abban az esetben, ha túllépjük ezt a határt, a többletet kizárólag karbonsemleges energiaforrásból fedezhetjük.

A vállalás sikeres teljesítésének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelésében rejlik.

Az Integrált Energiahatékonysági Projekt célja, hogy a gyakorlatban is használható eszközökkel járuljon hozzá a költséghatékony energiafelhasználáshoz, a fenntartható energiagazdálkodás kialakításához és hazánk energiaimportjának csökkentéséhez.

2023 végén záródó, uniós finanszírozású projekt eredményeként felhasználóbarát informatikai rendszerek egyszerűsítik majd az energiahatékonysággal kapcsolatos ügyintézési eljárásokat, és nagyban növelik az energiahatékonysági szakpolitikák eredményességét.

A megfelelő hitelesítési és nyomon követési módszertanok kidolgozása révén az Integrált Energiahatékonysági Projekt hozzájárul az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) és az energiahatékonysági célú alternatív intézkedések hitelességének biztosításához; valamint az EKR érintettjeinek informatív és felhasználóbarát tájékoztatásához.

A projekt fontos eleme egy átfogó energiahatékonysági példatár, amelynek segítségével a laikusok is közérthető információkhoz juthatnak a tudatos energiafelhasználásról, az energiahatékonyságot célzó beruházások, felújítások gyakorlati megvalósításának lépéseiről és ezek költségeiről, valamint egy energiakalkulátor segítségével kiszámolható lesz a fejlesztések által elérhető energiamegtakarítás mértéke is.

Az Integrált Energiahatékonysági Projekt keretében felmérésre kerül, hogy Magyarországon milyen fűtési-hűtési rendszerek és hőpiacok léteznek. A felmérés eredményei egy nyilvánosan megtekinthető,  a keresleti és kínálat elemeket is bemutató hőtérkép formájában lesznek elérhetők a potenciális beruházók számára.

A projekt megnevezése: Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer beindításának ösztönzése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az Energiaügyi Minisztérium konzorciuma által

A projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.14-21-2021-00001

Forrás:
https://mandiner.hu/pr/2023/07/a-tervezett-utemben-halad-az-integralt-energiahatekonysagi-projekt-megvalositasa
2023. július 19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram