2023.05.25.

A világ legjobb atommérnökei Magyarországon

Budapest ad otthont az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferenciának.

Négy kontinens huszonkét országából több mint száz nukleáris szakember vesz részt személyesen vagy online a május 23-án indult CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencián Budapesten. Az amerikai nukleáris hatóság (NRC) által koordinált, az 1970-es évek óta tartó együttműködésben számítógépes kódokat fejlesztenek különböző nukleáris biztonsági értékelések elvégzéséhez – olvasható a Paks2.hu portálon.


Mint írták, ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz a hazai szakemberek az 1990-es évektől férnek hozzá. Kiemelték, hogy a mostani találkozó nemcsak a tudományos eszmecsere elősegítése szempontjából fontos, aktualitását adja az is, hogy a Pakson felépülő két VVER–1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik a magyar szakemberek.


Óriási lehetőség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerőmű-építési projektben már az előkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektől tanuljunk, az ő jó gyakorlataikat vegyük át – emelte ki a konferencia megnyitóján Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Az együttműködés iránti elkötelezettségünket jelzi mind a US NRC, mind a CAMP User Group felé, hogy Budapest rendezi meg a CAMP meetinget. A nemzetközi együttműködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá – tette hozzá.


Együtt erősebbek vagyunk és magasabb fokú biztonságot tudunk elérni, mintha mindannyian magunkban dolgoznánk – hangsúlyozta Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere azzal kapcsolatban, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP-együttműködésben. Jelezte: megtiszteltetés számára, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést és tapasztalatcserét a világ legjobb atommérnökeivel ezúttal Magyarországon folytathatják.

Forrás:
https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/05/a-vilag-legjobb-atommernokei-magyarorszagon
Fotó: Az amerikai nukleáris hatóság konferenciája Budapesten (Forrás: Facebook)
2023. május 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram