2023.08.17.

Atomerőmű: Szlovákia hamarosan önellátóvá válik

5-ről 90 százalékra növelték a mohi atomerőmű harmadik blokkjának teljesítményét – jelentette be a Szlovák Villamos Művek. A tervek szerint az új blokk szeptember vagy október folyamán eléri a 100 százalékos teljesítményt. A maximális teljesítmény elérése után Szlovákia így teljesen önellátóvá válhat a villamosenergia-termelésben.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának beindítására az eredeti ütemtervhez képest később került sor. A szlovák atombiztonsági felügyelet szerint már a reaktor üzembe helyezésének kezdeti szakasza is hosszabb volt a tervezettnél.

Az atomerőmű harmadik blokkjába tavaly szeptemberben tették be az üzemanyagot. Az üzemeltető arra számított, hogy a reaktor idén januárban éri el a teljes teljesítményt, zökkenőmentes előrehaladást feltételezve. Ez azonban nem történt meg.

A nukleáris felügyelet szerint a harmadik blokk indításának első szakasza négy hónapig tartott, ami a tervezett idő kétszerese. A mostani szakaszt a gőzturbina alacsony nyomású részébe belépő gőz leválasztásával és túlhevítésével kapcsolatos problémák befolyásolták. További késedelmeket okozott az egyes szabályozók beállítása és a rendszer hangolása is.

A fizikai indítási szakaszban kisebb szivárgások voltak a reaktor felső blokkjában. Az energetikai indítási fázisban az erőmű nem nukleáris részén az időbeli csúszást a turbinaszeparátorok állapotvizsgálata okozta.

Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója sajtótájékoztatóján azonban elmondta, hogy az eddigi teszteket késedelem nélkül elvégezték, ami lehetővé teszi, hogy elérjék a teljes teljesítményt a hármas reaktorblokkban.

A hármas blokk teljes működőképességét és a tervezett paraméterek elérését egy 144 órás próbaüzem fogja megerősíteni 100 százalékos teljesítményen.

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának a beépített teljesítménye 471 megawatt, ami a teljes szlovákiai villamosenergia-fogyasztás mintegy 13 százalékát fedezi. Ez a jelenlegi ütemterv szerint idén szeptembertől vagy októbertől érhető el.

A villamosenergia-termelés tekintetében Szlovákia ennek köszönhetően már ebben az évben villamosenergia-önellátóvá válhat, sőt még kivitelre is jut belőle.

A nukleáris energia aránya a szlovák áramtermelésben ezzel az eddigi 52-ről 65 százalékra nő. Az új blokk, amelynek az élettartamát legalább hatvan évre tervezik, már eddig is mintegy 650 ezer megawattóra villamos energiát szolgáltatott a hálózatba, ami körülbelül 260 ezer szlovákiai háztartás átlagos éves fogyasztását fedezi.

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építése még 1987-ben kezdődött, a munkálatok hosszú megszakítása után pedig a Szlovák Villamos Művek 2008 novemberében látott hozzá az új blokkok befejezéséhez. Az eredeti tervek szerint a harmadik blokkot 2012-ig, a negyediket 2013-ig szerették volna átadni, a határidőket azonban folyamatosan kitolták, és csak ez év elején jutottak el a 3. blokk beindításához, míg a 4. blokk a legderűlátóbb előrejelzések szerint is csak a jövő év közepe táján kezdheti meg a működését. A két új blokk építésének az elhúzódásával párhuzamosan nőttek a költségek is. Míg eredetileg 2,8 milliárd eurós kiadásokkal számoltak, mára ez meghaladta a 6 milliárd eurót.

Forrás:
https://infostart.hu/kulfold/2023/08/16/atomeromu-szlovakia-hamarosan-onellatova-valik
2023. augusztus 16.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram