2022.06.21.

Ausztria bezárt szénbányát támaszt fel – 2022.06.21.

Válságtanácskozást tartottak vasárnap este az osztrák kormány illetékesei, miután négy napja a szokásos gázmennyiség mindössze felét szállítja Ausztriának az orosz Gazprom. Moszkva technikai okokra hivatkozik, nevezetesen egy Siemens turbina kiesésére. Bécsben azonban úgy ítélik meg, hogy politikai döntésről van szó, ezért Ausztriának, amelynek gázellátását 80 százalékig eddig Oroszország biztosította, hosszú távú intézkedéseket kell hoznia a gáz- és kivált az orosz gázfüggőség csökkentésére.

A legfontosabb döntés a stájerországi szénerőmű reaktiválására vonatkozik. A Graz melletti Mellachnál lévő óriásbányát, amely a nagyváros energiaellátását is biztosította, környezetvédelmi megfontolásokból 2020-ban zárták be. Újbóli megnyitása az országos ellátásért felelős energiaművek, a Verbund feladata. Két évvel ezelőtt a mellachi bánya utolsó kitermelt szenét múzeumban helyezték el, az erőmű feltámasztásához a bányászatot is be kell indítani. A munka több hónapot vesz igénybe, az üzem startjára csak akkor kerül majd sor, ha az orosz gáz szállítása teljesen megszűnik. Leonora Gewessler energiaügyi miniszter, aki egyszersmind a koalíciós kormány zöldpártjának alelnöke, elszánt klímavédő, nem túl lelkesen jelentette be az állami televízióban a szén visszatérését, de mint mondta, ezzel az egy lépéssel már 70 százalékra enyhül a függés az orosz gáztól.

A miniszter jelezte, hogy a szállított gáz csökkenése ellenére folyik a gáztárolók feltöltése. A tartalék jelenleg 41,98 százalékos, ami jelentős emelkedés a márciusi 12 százalékhoz képest, a feltöltést az OMV energiacégnek sikerült az átmeneti árcsökkenés idején elvégeznie. Mindazonáltal az októberi–márciusi téli szezon biztonságos ellátásához 80 százalékos töltöttségre lesz szükség. A válságtanácskozáson határoztak, hogy a nem orosz forrásból gázt vásárló cégek beszerzését, önálló készletek tárolását 100 millió euróval támogatja az állam. Folynak a tárgyalások a meghatározó jelentőségű energiavállalatokkal ezek egymás közötti gázcsere-kereskedelmének a kialakításáról. Nevüket nem hozzák nyilvánosságra, mert tőzsdei cégekről van szó, lépéseik az árfolyamok alakulását befolyásolnák. Jut pénz a belföldi gáztermelés növelésére is. Gewessler igyekezett nyugalmat sugározni, bár jelezte, hogy takarékossági intézkedésekre kerül majd sor, a lakossági fogyasztásra is kiterjesztve. Megjegyezte, hogy Ausztria függetlenedése az orosz gáztól éveket vesz még igénybe.

Forrás:
Népszava
2022. június 21.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram