2023.03.01.

Az atomenergia terén zajló együttműködés mélyítéséről állapodott meg tizenegy európai uniós ország

Az atomenergia terén folytatott együttműködés mélyítéséről állapodott meg Franciaország vezetésével tizenegy európai uniós tagország Stockholmban, az európai energetikai miniszterek találkozójának margóján. A Franciaország, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia által jegyzett közös közleményben a felek kiemelték, hogy az atomenergia egyike azon eszközöknek, melyekkel az éghajlati célokat el lehet érni, valamint biztosítani tudják az energiaellátás zavartalanságát is.

A felek emellett megegyeztek abban, hogy támogatják az új, elsősorban az innovatív technológiára épülő nukleáris fejlesztéseket, valamint a már meglévő erőművek működését.

Mindemellett közös képzési programok elindításában és a tudományos együttműködés szorosabbra fűzésében állapodtak meg.

„A megújuló energiaforrások ingatagok lehetnek. Szükség van stabil és fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásra, és csak egyet ismerünk, ez az atomenergia” – jelentette ki Jozef Sikela cseh energiaügyi miniszter.

A megbeszélés előtt Agnés Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter azt mondta, a felek célja „nukleáris szövetség létrehozása”, amely szerinte erős üzenetet jelentene további, európai egyeztetések során is.

„Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dél-Korea, Kína, India, még Japán is úgy tekint az atomenergiára, mint a gazdaság szénenergiától történő függetlenedésének egyik eszközére. Mi sem akarunk mást” – jelentette ki a tárcavezető.

Kiemelte: az atomenergia teszi ki az európai áramtermelés 25 százalékát és mivel kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a szélenergia, vagy a napelemek, jelentősen hozzájárulhat az EU által 2050-re kitűzött karbonsemlegességhez.

Míg Ebba Busch svéd energiaügyi miniszter azt mondta, tiszteletben tartják, hogy az egyes tagországok eltérő megoldásokat választanak a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása érdekében, Németország, Ausztria és Luxemburg ellenérzéseit fejezte ki az európai nukleáris tervekkel kapcsolatban.

„Gyorsnak kell lennünk, hogy győzzünk a klímaváltozás elleni versenyben. Az új atomerőművek építése 15 évig is eltart, és kétszer vagy háromszor drágábbak, mint a szél- és a napenergia” – szögezte le hétfőn Claude Turmes luxemburgi energiaügyi miniszter.

Forrás:
https://vasarnap.hu/2023/02/28/az-atomenergia-teren-zajlo-egyuttmukodes-melyiteserol-allapodott-meg-tizenegy-europai-unios-orszag/
2023. február 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram