2021.12.16.

Az EU zöld átmenetéhez szükség van az atomenergiára – 2021. 12. 15.

Az Unió nem alkothat olyan szabályozást, ami hátrányosan érinti a nukleáris energiát.

„Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti javaslatát arról, hogy az atomenergia a jövőben zöld forrásként legyen-e számontartva. Amennyiben a Bizottság nem emeli be az atomenergiát a zöld források közé, azzal a nukleáris energia fejlesztését célzó befektetéseknek is lőttek. Mindez nagyon káros lenne. Az igazság az, hogy a zöld átmenethez, vagyis az európai gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez szükséges tiszta energia előállításához szükségünk van az atomenergiára. Elegendő energiát kell biztosítani egy olyan világ számára, ahol várhatóan 10 milliárd ember kíván a maihoz hasonló színvonalon élni.

(…)

Sajnos az atomenergia előnyeit sokan nem értékelik eléggé. A meglévő reaktorok eddig több millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg, miközben garantálták az energiabiztonságot és csökkentették térségünk geopolitikai kiszolgáltatottságát olyan államoknak, melyek fosszilis tüzelőanyagokat exportálnak. Továbbá az atomenergia a tiszta és megbízható energiaforrásnak bizonyult, és nem csak az energetikai, hanem például az egészségügyi szektorokban is bizonyított. A jövőben az atomenergia hozzájárulhat a hidrogéntermeléshez, a távfűtéshez és a víz sótalanításának folyamatához is.

A nemzetközi szervezetek széles köre véli úgy, hogy az atomenergiát be kell vonni az éghajlatváltozás mérséklésére és az energiaszegénység felszámolására irányuló kezdeményezésekbe.

Sajnos több tagállam, köztük Svédország is, a fenntarthatóság helyett a fenntarthatatlan irányt választotta, amikor arra az elhatározásra jutottak, hogy leállítják a meglévő, jól működő atomerőműveiket. Ez a döntés sokszor megnövekedett CO2-kibocsátást és magasabb lakossági villanyárakat eredményezett.

(…)

Napjaink egyik kulcskérdése, hogy mi lenne a legjobb megoldás az atomenergia hasznosításának kiterjesztésére? Amikor az atomenergia jövőjéről beszélünk, meg kell tanulnunk különbséget tenni a régebbi típusú technológiák és az új módszerek között.

Világszerte több országban, köztük az USA-ban és Japánban, illetve Európában belül Lengyelországban, Franciaországban és Finnországban is atomenergiába fektetnek. Megváltozott a széljárás, és az atomenergia ismét egyre több állami támogatásban részesül. Az elmúlt 10-15 évben egyre nagyobb figyelmet és több erőforrást fordítottak innovációra ezen a területen. A legtöbb innováció a feltörekvő vállalatoktól érkezik, akik a hagyományos technológiákon túl új megközelítéseken dolgoznak. 

(…)

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a fosszilis energia kivezetésének módja a villamosításban rejlik. Ehhez több áramra van szükségünk. Sokkal többre. Ebben az egyenletben a szél és a napenergia egyszerűen nem elég. Ezért az EU nem engedheti meg magának, hogy olyan szabályozást alkosson, amely hátrányosan érinti az atomenergiát.”

Forrás: https://precedens.mandiner.hu/cikk/20211215_az_eu_zold_atmenetehez_szukseg_van_az_atomenergiara 2021. december 16.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram