2023.12.19.

Az Európai Unió nem tudja teljesíteni a környezetvédelmi célkitűzéseket 2030-ig

Hiába a hangzatos vállalások, már most látszik, hogy nem sok esély van arra, hogy az Európai Unió 2030-ig teljesítse a környezetvédelmi vállalásait. Vannak részterületek, ahol sikerülhet elérni a kitűzött célt, de összességében sokkal több erőfeszítést kellene tenni, mint amit a 27 tagállam eddig véghez vitt.

Nehéz lesz a 27 európai uniós tagállamnak 2030-ig teljesíteni az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseit, különösen az energiafogyasztás és a biogazdálkodás tekintetében – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn közzétett jelentéséből.

Az EEA elemzése szerint az Európai Unió 2030-ig nem biztos, hogy teljesíteni tudja célkitűzéseinek többségét – összegezte véleményét a koppenhágai székhelyű ügynökség. A szervezet az energiafogyasztással kapcsolatban úgy vélekedett, „nagyon valószínűtlen”, hogy az EU-nak sikerül azt a kitűzött célnál (992,5 millió tonna olajegyenérték) nagyobb mértékben csökkenteni.

Becslése alapján ahhoz, hogy 2030-ra elérjék a célt, az elmúlt tíz évben megfigyelt átlagos éves csökkentési ütemnek a háromszorosára kellene gyorsulnia. Emellett a megújuló energiák 42,5 százalékos arányának elérése a teljes fogyasztáson belül valószínűtlennek tekinthető – írták.

Ezzel szemben kétségtelenül valószínű, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentésére vonatkozó célt 2030-ra el lehet érni  – közölte az EEA.

Sehol sem tartunk a körforgásos gazdasággal, pedig eurómilliárdokat költöttünk már rá

Már a harmadik-negyedik cselekvési tervnél és intézkedéscsomagnál tart az Európai Unió, amely szinte összes tagállamának van már nemzeti stratégiája is a körforgásos gazdaságra átállásban, haladás még sincs.

Nagyon valószínű az EEA szerint az is, hogy az EU-nak sikerül 55 százalékkal csökkenteni a légszennyezéssel összefüggő korai halálozások számát.

A jelentés, amelyet évente frissíteni kívánnak, azt méri fel, hogy a tagországok milyen eredményeket értek el a 2021–2030-as időszakra vonatkozó uniós környezetvédelmi cselekvési program 28 célkitűzése tekintetében. Az ügynökség úgy látja, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a mezőgazdasági területek 25 százalékát a biogazdálkodás kritériumai szerint műveljék.

A haladás felgyorsítása érdekében a tagállamoknak hatékonyabban kellene alkalmazniuk a meglévő jogszabályokat, további intézkedéseket kellene hozniuk, és más politikai területekbe is integrálniuk kellene az éghajlattal és a környezetvédelemmel kapcsolatos szempontokat – hangsúlyozta az intézmény.

Forrás:
https://www.vg.hu/zoldgazdasag/2023/12/az-europai-unio-nem-tudja-teljesiteni-a-kornyezetvedelmi-celkituzeseket-2030-ig
2023. december 18.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram