2023.06.23.

Az unió zöld utat adott: nagymértékben fejlődhetnek a magyar ipari energiatárolói kapacitások

A kormány 120 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatokat a hazai energiatárolói kapacitások bővítésére. A megvalósuló fejlesztésekben 2025 nyarára 146 MWh tárolókapacitás létesülhet, 2030-ig pedig az ország tárolóképessége elérheti az 1000 MWh-t.

Az Energiaügyi Minisztérium várakozásai szerint a jelenlegi 20-25-ről 2030-ra ezer megawattra nőhetnek a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások. Az ágazati szereplők beruházásait a kormány két önálló pályázati kiírásban, összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel tervezi ösztönözni. Az Európai Bizottság a tegnap bejelentett döntése alapján elismeri a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát.

A tárolói beruházások elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését.

Az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A friss uniós jóváhagyású program érdemben hozzájárulhat a tiszta energiahordozók fokozott hasznosításához. A fejlesztések egyúttal csökkenthetik a rendszerirányítónál felmerülő szabályozási költségeket.

Kijött a rendelet, ötezer cég megszabadul a drága, fix áras áramárszerződésétől

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon július elsejétől 40 milliárd forinttal csökkenti a feldolgozóiparban működő, a szálláshely-szolgáltatással és a raktározással foglalkozó vállalkozások terheit az év második felében. A cél e vállalkozások versenyképességének javítása.

A két önálló felhívás közül az egyik már fut:

a rendszer-üzemeltető és az elosztó társaságok júniusban nyújthatják be pályázataikat a számukra elkülönített 58 milliárd forintos forrásra.

A támogatói döntések várhatóan őszig megszületnek. A legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben 146 MWh tárolókapacitás létesülhet.

Kiírás előtt áll az iparági gazdasági társaságok szélesebb körének szóló másik pályázat is, amelynek a tervezett keretösszege 62 milliárd forint.

Az elnyerhető források vissza nem térítendő beruházási támogatásként és hasonlóképpen vissza nem térítendő bevételkompenzáció formájában segíthetik a piaci szereplők fejlesztéseinek megvalósítását. A fenntartási időszak egységesen tíz év, a pályázatokat a tároló várható műszaki élettartama alapján három ablakban bírálják el. A kiválasztás a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján lesz. A szükséges jogszabály-módosítás társadalmi egyeztetése a közeljövőben megkezdődhet. A végleges pályázati felhívást az új rendeleti előírások kihirdetését követően haladéktalanul közzéteszik.

Forrás:
https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/06/az-unio-zold-utat-adott-nagy-mertekben-fejlodhetnek-a-magyar-ipari-energiataroloi-kapacitasok
2023. június 22.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram