2021.10.20.

Beszállna Szerbia Paks II. építési költségeibe, hogy áramot kaphasson – 2021. 10. 20.

A napokban két magyar-szerb vezetői találkozó is volt és ezek egyike után a szerb elnök nyilvánosan elmondta, hogy beszállnának 0,5-1 milliárd euróval Paks II. építési költségeibe, hogy a létrejövő kapacitás nyomán majd áramhoz jussanak, ugyanis nekik nincs pénzük saját atomerőművet építeni.

Múlt pénteken a röszkei határátkelőnél találkozott a magyar és a szerb belügyminiszter, mert bejelentették a közös járőrszolgálatot a migráció megfékezésért, aztán aznap este a belgrádi Prva Televízónak adott interjút Aleksandar Vučić szerb elnök. Ebben az energiaválság szerb hatásait elemezte és amint a Privátbankár kiszúrta, ekkor tért ki arra, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks II. megépítésébe.

Fontos körülmény, hogy az előtte lévő napokban azt is elmondta Vucic, hogy pénzhiány miatt Szerbia nem épít atomerőművet. Vucic a műsorban azt mondta:

Megpróbálunk tárgyalni a magyarokkal, akik most … az oroszokkal atomerőművet építenek …. Javasolni fogom Viktornak, hogy 5-10 százalékkal beszállnánk, ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene, hogy használhassuk az ott előállított áram egy részét.

Ilyen felvetésről eddig nem lehetett hallani a Paks II. projekt építési tervei kapcsán, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sem tett erről említést, amikor múlt héten Moszkvába ment tárgyalni a beruházás megvalósításának pontosított ütemezéséről azután, hogy az Országos Atomenergia Hivatal által a létesítési engedélykérelemben hiánypótlást rendelt el. Az elrendelés körülményeiről, okairól a múlt héten nagyinterjút közöltünk az OAH új főigazgatójával.

A Paks II. beruházáshoz kapcsolódó 10 milliárd eurós orosz-magyar hitelszerződést nemrég újratárgyalta a magyar kormány arra tekintettel, hogy csúszásban van az építkezés megkezdése és csak azután kelljen elkezdeni a hitel törlesztését az oroszoknak, hogy termelésbe állnak az új blokkok. Ha a szerbek valóban beszállnának az építési költségekbe, akkor az valószínűleg érdemben kihatna az egész finanszírozási-megvalósítási konstrukcióra is, de az is elképzelhető, hogy a 12,5 milliárd eurósra tervezett teljes beruházáson felül jelentkező összegek (költségtúllépés) egy részét finanszíroztatnánk velük.

A szerb elnök a műsorban arról is beszélt, hogy folynak a tárgyalások a Magyarországgal a bosnyák-montenegrói-szerb hármashatár közelében lévő Bistrica vízerőműről, illetve azt is mondta, hogy újra megkezdték a tárgyalásokat a Vaskapu 3 vízerőmű megépítéséről.

A fentiek után hétfőn, azaz tegnap Aleksandar Vucic szerb elnök a röszkei határ túloldalán, Horgoson találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, ahol közösen elhelyezték a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét, pontosabban a meglévő vasútvonal felújításának alapkövét.Az eseményen Orbán Viktor a teol.hu beszámolója szerint jelezte: ennek a beruházásnak van egy nagyobb testvére, a Budapest-Belgrád vasúti folyosó, aminek építésén szintén dolgoznak és rögzítette azt is: elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön.Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211019/beszallna-szerbia-paks-ii-epitesi-koltsegeibe-hogy-aramot-kaphasson-506044 , 2021. október 19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram