2023.09.06.

„Butaság” - mondta Szijjártó arra, hogy kiszervezik a paksi bővítést

Néhány adminisztratív egyszerűsítést hajtottak végre, kevesebb miniszter engedélye kell majd, “de a Paks II. Zrt. csak akkor módosíthat szerződést, ha a tulajdonos beleegyezik. “Az pedig maga az állam, a tulajdonosi joggyakorló pedig én vagyok” - jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére a paksi bővítés kiszervezéséről.

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón “butaságnak” nevezte azokat a híreket, miszerint a kormány lényegében kiszervezte volna a paksi bővítést.

A hvg.hu számolt be arról csütörtökön, hogy a kormány kiszervezte a paksi bővítést a projektcéghez a kivitelezési szerződésmódosítás nyilvánosságra hozott dokumentumait tanulmányozva. Ezek között ugyanis az is szerepel: a módosítással törlik az a fontos pontot az eredeti szerződésből, hogy a szerződés minden módosításához a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium (már nem létezik, jogutódja a Pénzügyminisztérium) és az orosz Pénzügyminisztérium jóváhagyása szükséges.

"A két új nukleáris blokk építésének a levezénylésével a Paks II. Zrt. van megbízva. Ez egy teljes egészében állami tulajdonú cég, és én vagyok a tulajdonosi joggyakorló" - mondta a kérdésünkre, hozzátéve: mivel a külgazdasági és külügyminiszter a 100 százalékban állami tulajdonú cég tulajdonosi jogainak a gyakorlója, ezért nem tudja értelmezni a kiszervezésére vonatkozó “okoskodást”.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter azt mondta: mindössze néhány “adminisztratív egyszerűsítést” végrehajtottak a kivitelezési szerződésben, így ha lesz adott esetben még módosítás, “akkor nem kell majd annyi miniszteri engedélyt beszerezni”.

De nyilvánvaló, hogy a cég, a Paks II. Zrt. csak akkor módosíthat bármilyen szerződést, ha a tulajdonos ebbe beleegyezik, “az pedig maga az állam, a tulajdonosi joggyakorló pedig én vagyok”  - jelentette ki a miniszter a kérdésünkre. Azt is megjegyezte, hogy ezért “semmilyen aggodalomra nincsen ok”. “És ha a cikk szerzője bízik bennem, akkor most megnyugodhat” - tette hozzá tréfálkozva.

Forrás:
https://www.atv.hu/belfold/20230901/butasag-mondta-szijjarto-arra-hogy-kiszervezik-a-paksi-bovitest
2023. szeptember 1.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram