2022.10.12.

Egy teherautóban is elfér ez a mini nukleáris reaktor – állítólag biztonságos

A Brigham Young Egyetem (BYU) munkatársainak egy olyan berendezést sikerült elkészíteniük, ami állításuk szerint az atomerőművek működési elvén alapszik, miközben hordozható, és jóval biztonságosabb is. „Az atomenergia rendkívül biztonságos és rendkívül megfizethető lehet, ha helyesen csináljuk” – így összegezte Matthew Memmott, a Brigham Young Egyetem (BYU) professzora azt a munkát, egy miniatűr atomreaktort, amit az intézmény falai között álmodtak meg. Állította: a fejlesztés biztonságosabb nukleáris energiatermelést tesz lehetővé, emellett nem jár károsanyag-kibocsátással sem.

„Az atomenergia rendkívül biztonságos és rendkívül megfizethető lehet, ha helyesen csináljuk” – így összegezte Matthew Memmott, a Brigham Young Egyetem (BYU) professzora azt a munkát, egy miniatűr atomreaktort, amit az intézmény falai között álmodtak meg. Állította: a fejlesztés biztonságosabb nukleáris energiatermelést tesz lehetővé, emellett nem jár károsanyag-kibocsátással sem.

Az Egyesült Államokban – illetve a világ több országában – található reaktorok többsége az úgynevezett könnyűvizes típusú, ami azt jelenti, hogy a rendszer hűtéséhez vizet kell használni. Ha ez valami oknál fogva nem állna rendelkezésre, az anyagtároláshoz használt elemek túlmelegedhetnek, ami pedig az egész létesítmény olvadásához vezethet. Ez rendkívül veszélyes.

A BYU tudósai által bemutatott megoldás abban különbözik a fentitől, hogy olvadt sóban tárolja a radioaktív elemeket. (A só olvadási hőmérséklete körülbelül 550 Celsius-fok.) A szakértők szerint a reakció során keletkező termékek is nagyobb biztonságban vannak a sóban. Azt is állították, hogy az olyan értékes elemek, mint a kobalt-60, az arany, a platina és a neodímium mind kivonhatók a sóból. Az eljárás ugyanakkor mit sem érne a rendszer leglényegesebb tulajdonsága nélkül: ez pedig az, hogy a működés során használt olvadt só teljes mértékben újrafelhasználható. „Ahogy kivontuk az értékes elemeket, rájöttünk, hogy az oxigént és a hidrogént is el tudjuk távolítani” – mondta Memmott. „Ezzel az eljárással a sót újra teljesen tisztává tudjuk tenni és újra felhasználni”.

Egy szabványos atomerőmű magja általában körülbelül 10x10 méteres, ám a sugárzás kockázatának csökkentése érdekében védőzónát kell építeni. A BYU tudósai által tervezett mikroreaktor ennél jóval kisebb, és hordozható is: szerintük egy teherautó platóján is elférne. Ráadásul, mivel nem áll fenn az olvadás veszélye, nincs szükség védőzónára.

A kutatócsoport szerint a mikroreaktoruk elegendő energiát tudna termelni 1000 átlagos amerikai otthon energiaellátásához.

Forrás:
https://hvg.hu/tudomany/20221011_teherauto_reaktor_nuklearis_eromu_energia_atomeromu
2022. október 11.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram