2023.07.11.

Egyenlő esélyeket kérnek Brüsszeltől az atomnak

Az atomlobbi élén szokás szerint Franciaország áll, de sok más ország is támogatja Párizs törekvéseit.

Atompárti Európai Unió tagok egy csoportja kedden az Európai Bizottságnak mutatja be elképzeléseit, egyenlő bánásmódot kérve a nukleáris energiának a megújuló forrásokkal. Az erről szóló dokumentumban a tagállamok arra kérik a bizottságot, hogy támogassa a földrész nukleáris iparát a dekarbonizációért vívott küzdelemben és 2050-re kitűzött nettó zéró céljainak elérése során. A találkozót Franciaország energiaminisztere vezeti majd, párhuzamosan az uniós környezetvédelmi- és energiaminisztereinek valladolidi, informális találkozójával.

A francia energiaminisztérium egy tisztviselője szerint az EU-nak minden eszközt meg kellene ragadnia a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ebbe a Reutersnek nyilatkozó hivatalnok szerint nemcsak a megújulók, hanem minden karbonsemleges energiának bele kellene tartoznia.

Noha az uniós taxonómia szerint az atomenergia zöld, a beruházások terén az atomipart nem kezelik egyenlőként a megújulókkal.

Az atomenergia súlyát több tagállam – Magyarország, Románia, Hollandia – növelné az energiamixében, míg Lengyelország az első reaktorát építené fel.

Az országok által megalkotott dokumentum különösen az árampiac terén szeretné elérni a technológiai semlegességet, miközben az unió soros elnöki tisztjét betöltő Spanyolország szeretne mielőbbi egyezséget a téren, hogy a javaslatról még a mostani Európai Parlament szavazhasson.

Az atomenergia sok vitát kavart az unión belül, miután az idén Franciaország az utolsó pillanatban táncolt ki a megújuló energiáról szóló direktíva mögül, míg a közös árampiacról szóló vitákat az erőműveknek adható állami támogatások kérdése fűti. Az atompárti országok emellett szeretnék az uniós alapokban lévő forrásokat is megnyitni az atomipar számára, akárcsak az Európai Beruházási Bank, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank biztosította finanszírozást.

Forrás:
https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/07/egyenlo-eselyeket-kernek-brusszeltol-az-atomnak
2023. július 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram