2023.07.26.

Egymás piacára tartanak az atomerőművek fűtőelemgyártói

Olyan fűtőelemet fejlesztettek ki a Roszatomnál, amely a nyugati tervezésű PWR típusú nyomottvizes reaktorokban használható. A terméket egy kínai konferencián mutatták be a szakmai közönségnek. Persze a nyugati gyártók is ellátnák az orosz technológiájú reaktorokat, van is kereslet.

Nyugati gyártmányú atomerőművekhez fejlesztett fűtőelemköteggel is előrukkolt az orosz Roszatom a Kínában tartott TopFuel nemzetközi konferencián.

Közleménye szerint a Roszatom többféle innovatív nukleáris üzemanyagot bemutatott Kínában. Egyrészt a saját nyomottvizes VVER-reaktoraihoz – köztük a kis teljesítményű moduláris reaktorokhoz (SMR) – tervezett üzemanyagaival jelentkezett, valamint a nyugati tervezésű PWR típusú nyomottvizes reaktorokhoz előállított, négyzet keresztmetszetű kazettákba szerelt TVSK üzemanyagával. Ez utóbbi üzemi körülmények között is jól teljesített az egyik nyugati PWR-900-as reaktorban a nemrég zárult próbaüzem során, de a közlemény nem nevezi meg a konkrét atomerőművet.

Magasabb dúsítottságú, tovább használható az új üzemanyag 

A rendezvény a könnyűvizes reaktorcsaládba tartozó, nyugati típusú nyomottvizes, a forralóvizes (BWR) reaktorok, illetve az orosz VVER nyomottvizes reaktorok üzemanyagok fejlesztésére fókuszált. A PWR-ekhez fejlesztett említett üzemanyag, a TVSZ-Kvadrat (angol nyelvű rövidítéssel TVSK) a maga nemében jószerével az egyetlen olyan nukleáris üzemanyag a világpiacon, amelyet az orosz szakemberek az eredeti PWR-technológia fejlesztőitől teljesen függetlenül hoztak létre.

Felhasználták hozzá az orosz VVER-reaktorok üzemanyagainak fejlesztése során kidolgozott legjobb műszaki megoldásokat és szerkezeti anyagokat. A konferencián az orosz szakemberek beszámoltok a TVSK mutatóiról egy európai PWR-900-as reaktorban a teljes működési ciklus során szerzett tapasztalatok alapján, illetve az ezek alapján egy független tudományos központban elvégzett vizsgálat kapcsán. Bemutatták továbbá, hogy milyen lehetőségek vannak a magasabb dúsítottságú üzemanyagot tartalmazó TVSK-nak köszönhetően az üzemanyagciklus hosszának megnövelésére, ami az ezen üzemanyagot használó nyugati atomerőművek működését még gazdaságosabbá teszi.

Nem lehet hipp-hopp üzemanyaggyártót váltani 

Ismert ugyanakkor, hogy miközben a TVEL igyekszik bővíteni a piacát, egyes, Oroszországon kívül működő orosz technológiájú reaktorok üzemeltetői viszont az orosz termék alternatívájaként keresik a nyugati gyártmányú üzemanyag vásárlásának lehetőségét. A váltás azonban technológiai és engedélyezési okokból minden esetben nehéz a kétféle fejlesztés között, ebből adódóan időigényes is. Ugyanakkor a Roszatomhoz tartozó TVEL fő riválisa, a Westinghouse orosz tervezésű VVER-ek számára is készít üzemanyagot. Honlapján az 1000 megawattos blokkokhoz fejlesztett fűtőelemkötegeket mutatja be, amelyeket ukrajnai és csehországi létesítményekhez szánt. Ezek egyébként Magyarországra már csak a teljesítményük miatt sem lennének jók: a paksi atomblokkok eredetileg 440, megnövelt teljesítményük óta 500 megawattosak, az újak pedig 1200 megawattosak lesznek.

Forrás:
https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/07/egymas-piacara-tartanak-az-atomeromuvek-futoelemgyartoi
2023. július 25.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram