2023.01.17.

Élhető várost szeretnének

Önkormányzatunk csapata a hullámzó körülmények ellenére egész évben azon munkálkodott, hogy Kalocsa élhetőbb település legyen - fogalmazott újévi köszöntőjében Filvig Géza polgármester. A városvezető évösszegzőjében a múlt esztendő legfontosabb beruházásai mellett beszámolt az idei tervekről is, melyek között az egyik legjelentősebb a Petőfi utcai óvoda bővítése lesz.

A 2022-es év nem hozott megkönnyebbülést a pandémiás időszak után, hiszen épphogy kiléptünk a járványból, máris a szomszédban kirobbant háború híre pecsételte meg napjainkat, ami országunkra nézve is nehézségeket hozott. Mindannyiunknak meg kell küzdenünk az emelkedő árakkal, és városi szinten is sok lemondást kellett eszközölnünk. Bár idén nem borult ünnepi díszkivilágításba a város, ahogy az előző években, mégis azt gondolom, hogy a szeretteink körében eltöltött tartalmas idő kárpótol mindenért - írta a város honlapján Filvig Géza polgármester, aki hozzátette: az önkormányzat egész évben azon munkálkodott, hogy Kalocsa élhetőbb település legyen.

A városvezető beszámolt a múlt évi fejlesztésekről is. A bölcsőde főzőkonyháját 36 millió forintból fejlesztették, az Eperföldi Sportiskola új kézilabdapályát kapott bruttó 40 millió forintból, a Kubinszky utca közel 64 millió forint ráfordítással újulhatott meg teljes egészében, és az Arany utca ivóvízvezeték cseréje is megvalósult 42 millió forint összegben. - Hivatalosan is átadtuk a kiépített ipari park és a hozzá tartozó inkubátorházak területét, mellyel a Kalocsán induló vállalkozások kezdeti nehézségeit kívánjuk segíteni. A projektre több mint 1 milliárd forintot nyert városunk - sorolta a polgármester. - 250 millió forintot fordíthattunk szociális városrehabilitációra, ennek köszönhetően öt darab önkormányzati bérlakás, több utca útburkolata és a Cigány Közösségi Ház is megújulhatott. A Csajda-kertben igazi gyerekparadicsom épülhetett 50 millió forintból, míg a temető környéke, kápolnája és ravatalozója több évtizedes romló állapota után 200 millió forintból újult meg tavaly. A Szociális Központ tetőhéjazat-cseréjét 30 millió forint összegből tudtuk megvalósítani - sorolta Filvig Géza.

- Várhatóan a tavasz folyamán sor kerül az új óvoda mellett a gyalogos-átkelőhely és annak közvilágításának létesítésére, a városháza épületének hűtő-fűtő fejlesztésére. A Vagyonhasznosítási Kft. gépjárműparkját 103 millió forint összegben tudjuk majd bővíteni, és reményeim szerint a Petőfi utcai óvoda bővítésének munkálatai is megkezdődnek, melyre városunk 550 millió vissza nem térítendő támogatást nyert. Több pályázatunk van folyamatban, melyekből a víziközmű-rendszer felújítását, az uszoda és gyógyfürdő energetikai korszerűsítését, továbbá óvodai és bölcsődei épületek infrastrukturális fejlesztését tervezzük. A munka nem áll meg 2023-ban sem - fogalmazott köszöntőjében Kalocsa polgármestere.

Két hungarikumra is büszkék

Az ezeréves érseki városban élők két hungarikumra is büszkék lehetnek. "Kiemelt feladatunk, hogy kivívjuk a kalocsai paprika és a kalocsai népművészet, az írás, pingálás, hímzés és néptánc méltó helyét a hazai hungarikumok között. Kötelességünk, hogy megtartsuk színvonalát, megőrizzük értékét és szépségét az utókor számára!" - hívta fel a figyelmet Filvig Géza, aki arról is beszámolt, hogy e cél érdekében hívták életre a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál elnevezésű rendezvényt. Az őszi Paprika Fesztivál - ami tavaly nagy sikerrel zárult - is öregbítette a város és a kalocsai hungarikumok hírnevét. "Kalocsa ezeréves város, nagy történelmi múlttal. A célunk pedig az, hogy ehhez méltó legyen a jövő is! Ahhoz, hogy ezt elérjük, még sok a teendő, de jó úton haladunk, és az épülő Duna- híd, a Paks 2 beruházás új lendületet ad majd városunk és a térség gazdasági életének is" - írta köszöntőjében a város polgármestere.

Forrás:
Petőfi Népe
2023. január 16.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram