2023.05.04.

Energiatárolók építését sürgeti a kormány, 120 milliárdos támogatással

Két különböző pályázat indul, gazdasági társaságok is beszállhatnak. Az Energiaügyi Minisztérium szerint két éven belül jelentősen bővülnek a hazai energiatároló-kapacitások. Júniusban pályázhat integrált villamosenergia-tárolók kiépítéséhez vissza nem térítendő támogatásra a rendszerüzemeltető és minden elosztó társaság. A kiírás 58 milliárd forintos keretösszege legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben hasznosulhat – írta az MTI az Energiaügyi Minisztériumra (EM) közleményére hivatkozva.

A támogatott beruházások az ellátásbiztonság erősítése mellett az időjárásfüggő megújuló energiaforrások további térnyerését is előmozdíthatják az EM szerint. A legfontosabb műszaki elvárásként a pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatással kiépített tárolót teljes mértékben integrált villamosenergia-tárolóként üzemeltetik. A felhívásban rögzített célérték szerint 2025 május végéig összesen 146 megawattóra (MWh) tárolókapacitásnak kellene kiépülnie, ami a jelenleg kiépítés alatt álló integrált tárolói kapacitás kétszerese. A támogatói döntések várhatóan még idén nyáron megszületnek. A közleményben hangsúlyozták: a fejlesztések elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, a zöld és digitális átállást, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését.

Az EM szerint az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása, valamint a program érdemben hozzájárulhat tehát a tiszta energiahordozók fokozott hasznosításához is.

Az EM egy önálló kiírásban a további gazdasági társaságokat is energiatárolók létesítésére ösztönzi. A felhívás társadalmi egyeztetésre induló tervezete tartalmazza a tárca és a Magyar Akkumulátor Szövetség szervezésében márciusban megtartott iparági konzultáción elhangzott javaslatokat. A mintegy száz érdeklődő jelenlétében lezajlott rendezvény tanulságai alapján a részvételi feltételek több ponton módosultak. A változtatásoknak köszönhetően még több szervezet vált jogosulttá támogatási kérelem benyújtására. A két pályázat összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel járulhat hozzá a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növeléséhez.

Forrás:
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/05/03/energiatarolok-tamogatas-120-milliard/
2023. május 3.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram