2024.04.03.

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország felülteljesítette az uniós elvárást

Március végével lezárult a második időszak, amelyben az EU-tagállamoknak a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal kellett visszafogniuk földgázfelhasználásukat. Magyarországon tavalyhoz hasonlóan idén is a kötelező rendelkezés szerinti mértéket meghaladóan, ötödével csökkent a fogyasztás.

A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a hazai gázfelhasználás – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az Európai Unió a háború okozta nemzetközi energiaválság miatt először 2022 augusztusától 2023 márciusának végéig írt elő 15 százalékos kötelező megtakarítást. A tagállamok ennél nagyobb mértékben, átlagosan 17,7 százalékkal mérsékelték gázfogyasztásukat. Hozzátették: Magyarország már akkor is felülmúlta az uniós középértéket, mintegy 20 százalékkal fogta vissza a felhasználást.

Mint írták, az újabb ciklusban Magyarország lényegében megismételte tavalyi eredményét. A bázisidőszak 10,34 milliárd köbméteres szintjéhez képest a közösségi elvárás szerinti célszám 8,79 milliárd köbméter volt. 2023. április elejétől 2024. március végéig alig valamivel több mint 8 milliárd köbméter földgázt használtunk fel, ami ezúttal is 20 százalékos csökkentést jelent.

A rendelkezés áprilistól ajánlásként él tovább

Az EM kiemelte: az eddig kötelező rendelkezés 2024 áprilisától ajánlásként él tovább. A következetesen képviselt magyar álláspont az, hogy az energiamix meghatározásának nemzeti hatáskörben kell maradnia. „Az ellentétes tartalmú javaslatokat hazánk a továbbiakban sem fogja támogatni” – írták. Megjegyezték, hogy a takarékossági elvárásnak azonban egymást követő két időszakban is az előírt szintet jelentősen felülteljesítve tett eleget Magyarország.

Az alacsonyabb fogyasztás növeli az ellátás biztonságát, kíméli a környezetet, a külső kitettségek enyhítésével erősíti az energiaszuverenitást – hangsúlyozták. 2023-ban egész éves összevetésben is tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz mennyisége. Tavaly a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest 23 százalékkal kevesebb, mindössze 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott. A gazdaság újraindításával ismét fokozódhat a vállalkozások energiaigénye, de az elért megtakarítás nagyobbik hányada jó eséllyel hosszabb távon is megőrizhető – hangsúlyozta a minisztérium.

A kormány számos intézkedéssel ösztönzi a tudatos felhasználást. A februárban indult Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat. A modern napelemes rendszerek akár 5 millió forinttal támogatott telepítése tartósan mérsékli a háztartások áramszámláját. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) mostanáig közel 4400 hitelesített intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás már meghaladja a 6 petajoule-t.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/02/energiaugyi-miniszterium-europai-unio-gazfogyasztas-foldgaz
2024. április 4.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram