2021.11.29.

ENSZ: Az atomenergia a leginkább klímabarát energiaforrás - Gyürk András sajtóközleménye – 2021.11.29.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága friss tanulmányában az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Az ENSZ számításai szerint az atomenergia szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

Az ENSZ-EGB elemzésében az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit hasonlította össze. Ez alapján az atomenergia károsanyag kibocsátása 5-6 g/kWh-ra, a megújulóké 8-80 g/kWh-ra, a földgázé mintegy 400 g/kWhra tehető. A nukleáris energia nehézfém-felhasználása (100-200 g/MWh) is töredéke a megújuló energiaforrásokénak (300-600 g/MWh). Az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is.

Örömteli, hogy az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás. Nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, ami egy környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás."

Ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve. Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat.

Forrás: MTI, 2021. november 26.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram