2023.12.06.

Építési szakaszban a Paks II.-projekt

Nemzetközi együttműködésben, a legmodernebb technológiával épül a Paks II. Atomerőmű. A beruházás hazánk ellátásbiztonságát és szuverenitását szolgálja. A projektben, amely Magyarország legnagyobb zöld beruházása, jelentős lépések történtek 2023-ban, a terület-előkészítési munkák jól haladnak.

A klímabarát módon megtermelt áram döntő forrása Magyarországon ma is az atomenergia. A hazai szén-dioxid-mentesen előállított villany közel háromnegyedét jelenleg a Paksi Atomerőmű állítja elő. Az épülő két új paksi blokk a nukleáris energiatermelés hosszú távú fenntartására hivatott. A Paks II. beruházás az évszázad végéig szóló garancia arra, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen; hogy legyen elég és legyen megfizethető villamos energia hazánkban. Az új blokkok megépítése erősíti hazánk energiaszuverenitását.

A nukleáris energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek is fontos eszköze, hiszen a nukleárisenergia-termelés nem jár szén-dioxid-kibocsátással.

Az ENSZ adatai szerint a teljes életciklust figyelembe véve az atomerőművek karbonlábnyoma – egy kilowattóra megtermelt áramra vetítve – megegyezik a szélerőművekével, s hozzávetőleg negyede a naperőművekének, ráadásul összevetve a megújuló energiaforrásokkal a földterületigényük is a legkisebb.

Idén a paksi projekt első, előkészítési szakasza lezárult, 2023 augusztusában a beruházás átlépett a második, a valós fizikai építkezés szakaszába.

A Paks II. egy nagy nemzetközi projekt, amely a fővállalkozó Roszatom orosz atomenergetikai konszern mellett számos nagy nyugati beszállítóval együttműködve valósul meg.

Hozzávetőleg száz magyar cég mellett amerikai, francia, német, svéd és osztrák társaságok kapcsolódtak be alvállalkozóként az építkezésbe. A Paks II. projektbe bekapcsolódó vállalkozások előtt jelentős piac nyílik meg, hiszen Magyarországhoz hasonlóan Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét, illetve új atomerőművet épít.

A paksi bővítés a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírások mellett zajlik.

A Paks II. Atomerőmű területén jól haladnak a terület-előkészítési munkák. A körültekintően végzett, a hatóság által felügyelt munkálatok három kulcsfeladatra tagolhatók: a talaj kiemelése, a résfal megépítése és a talajszilárdítás. A munkagödör, amelyet az elmúlt hónapokban mélyítettek, már most érzékelteti a Paks II. beruházás méreteit. A talajt az első szakaszban több mint másfél millió köbméter föld kitermelésével mínusz öt méteres szintig emelték ki, de egyes helyeken a húsz métert is meghaladja majd a gödör mélysége. (Az itt elvégzett munka volumenét jól érzékelteti, hogy az elmúlt időszakban kitermelt 1,5 millió köbméternyi föld 27 kilométernyi autópálya földmunkájának felel meg.) Mivel az létesítmény mellett van egy működő atomerőmű, ezért a két új egység területét résfallal veszik körül. Az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, 2,7 km hosszúságú föld alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe, illetve megakadályozza, hogy a környező területeken lecsökkenjen a talajvíz szintje. A résfalazás bevált mélyépítési technológia, amit évtizedek óta alkalmaznak világszerte és hazánkban is.

Jól haladnak a területelőkészítő munkák, már a talajszilárdítás zajlik a két új blokk területén.

A novemberben elindult talajszilárdítással a blokkok épületei alatti talaj megerősítése történik meg szintén a nemzetközi gyakorlatból ismert technológiával. Célja az, hogy a szilárdított talajra épülő létesítmény állékonysága és földrengésállósága biztosított legyen. Az ötös és a hatos blokk üzembe helyezésével, a működő blokkok üzemidő-hosszabbításával 70%-ra emelkedik a nukleáris energia szerepe a hazai igények ellátásában. Ez újabb jelentős lépést jelent a fenntartható, zöldgazdaságra történtő átállás felé. A naperőművi kapacitásokkal együtt így klímabarát, hazai forrásból tudjuk majd fedezni a magyar villamosenergia-igény 95%-át.

Forrás:
https://www.blikk.hu/pr/beruhazas-atomeromu-projekt/h9m26js

2023. december 4.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram