2023.09.01.

Épülhet a magyar-szlovén földgáz interkonnektor és jön majd a regionális áramtőzsde is

Szijjártó Péter azt jelentette be kedden délután Facebook-oldalán, hogy véglegesítették szlovén kollégájával az energia terén történő együttműködési megállapodást, amely értelmében zöld jelzést kapott a magyar-szlovén földgáz interkonnektor építése. Azt is jelezte a külgazdasági és külügyminiszter, hogy a jövő év elején létrejöhet a magyar-szerb-szlovén regionális áramtőzsde is, illetve egy másik posztban azt jelezte, hogy tárgyalt bolgár kollégájával, akinek köszönetet mondott a Török Áramlat megfelelő üzemeltetéséért, illetve azért, hogy Bulgárián keresztül tudunk zavartalanul hozzájutni a Paksi Atomerőmű orosz fűtőelemeihez.

A szlovén-magyar földgáz interkonnektor kapcsán a magyar külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Szlovénia az egyetlen szomszédunk, amellyel nincs összekötve a gázvezetékrendszerünk, és ezt a hiányt orvosolja a két kormány.

Az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz-szlovén-magyar földgázfolyosón. Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írjuk alá - rögzítette.

Azt is jelezte a posztban, hogy „megerősítettük az együttműködésünket a nukleáris energia terén is”, mivel „Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja nukleáris atomerőművének élettartamát és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi”.

Végül azt is vázolta, hogy „a regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettünk előre, a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar-szerb-szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését”.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230829/epulhet-a-magyar-szloven-foldgaz-interkonnektor-es-jon-majd-a-regionalis-aramtozsde-is-636417

2023. augusztus 29.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram