2021.12.20.

Épülnek az erőmű-beruházás kiszolgáló létesítményei – 2021.12.20.

Mozgalmas volt az idei év az új atomerőmű felvonulási területén, immár mintegy húsz építmény kivitelezésén dolgoznak a szakemberek. Mindeközben az engedélyezés területén is újabb mérföldkőhöz érkezett a Paks II. projekt.

Épül a betonüzem, az acél-és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgálóépület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár is azon az építési-szerelési bázison, ami az atomerőmű építését hivatott kiszolgálni. - Jelenleg öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan — emelte ki Lenkei István. A Paks li. Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a bázist az építési terület közvetlen közelében, attól északra alakítják ki. Itt készül majd a főépülethez szükséges betonkeverék, innen biztosítják a betonacélt és a különböző fémtermékeket. Az itt felépülő csarnokokban szerelik össze, készítik elő többek közt majd az elektrotechnikai berendezéseket, kábeltermékeket is, és végzik el a fémtermékek, csővezetékek, burkolatok korróziógátló kezelését - sorolta a példákat Lenkei István.

Mint elmondta, a leendő blokkok területén is megjelentek a munkagépek, zajlik a terület-előkészítés, a projekt már rendelkezik építési engedéllyel a résfal és a talajmegerősítés tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére.

- A munka folyamatos a projektben. Kézhez kaptuk 2021-ben más fontos dokumentumok mellett a fizikai védelmi és a katasztrófavédelmi engedélyt. Benyújtottuk a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A reaktortartály gyakorlatilag az „atomerőmű szíve”, melynek elkészítését - más hosszú gyártási idejű berendezéshez hasonlóan - külön engedélyhez kötik a jogszabályok. A dokumentáció benyújtása tehát újabb jelentős mérföldkő a projekt életében - húzta alá Lenkei István. A reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett.

Forrás: Tolnai Népújság, 2021. december 17.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram