2022.11.02.

Erőművek éjszakája az Atomenergetikai Múzeumban

Európában is egyedülálló a paksi atomenergetikai múzeum. Itt a paksi atomerőmű és az atomenergetika történetét is megismerhetik a látogatók. A kiállítótér csaknem 2000 négyzetméter, és itt gyűjtötték össze az atomerőmű működése során használt berendezéseket éppúgy, mint a tudósokhoz köthető relikviákat. Farkas Szilárd nyújt betekintést az atomerőmű titkaiba. Jó estét kívánok!

A tudatos energiafelhasználásra hívják fel a figyelmet az erőművek éjszakáján, itt az Atomenergetikai Múzeumban Pakson. Mellettem áll egy Enyedi Bernadett a múzeum vezetője, és tőle kérdezem azt, hogy hogyan lehetséges ez, milyen tanácsokat adtok az érdeklődőknek? Hogy néz ki nálatok egy tárlatvezetés, ami éppen mögöttünk most is zajlik.

- Igen, a mai programra úgy készültünk, hogy a tárlatvezetésen kívül, illetve a fizikuson kívül, amit éppen a háttérben lehet is látni mögöttem. Ezen kívül készültünk egy olyan praktikus előadással is, ami a tudatos energiafelhasználásra hívja fel a figyelmet. Härtlein Károly van itt nálunk, aki a BME-nek a mesteroktatója, és közösen egy olyan táblázatot alkottunk meg, amelyben a különböző háztartási eszközöknek a paramétereit beírva, illetve a felhasználás idejét is belekalkulálva meg tudjuk mondani azt, hogy akár egy napi energiafelhasználásunk mennyi, illetve az mennyibe fog kerülni majd. Ezt fölszorozva akár egy havi áramdíjjá, ez tervezhetőbbé teszi a fogyasztásunkat is, és megmutatja azt, hogy igen, ki fognak jönni azok a pontok, ahol esetleg majd jobban is kell figyelni arra, hogy hogyan használjuk a különböző eszközöket. Ez letölthető egyébként a múzeum honlapján ez a táblázat, ezt mindenkinek ajánlom. Ezen túlmenően pedig, amit most mögöttem is, ami látható, hogy a fizikashow keretében megmutatjuk azt a különböző korosztályoknak, hogy a természettudományok mennyire érdekesek is tudnak lenni, tehát mindenkinek a korosztálya, illetve az érdeklődési köréhez is kapcsolódva nagyon sok érdekes kísérletet tudunk mutatni. És éppen ez a része zajlik most az egyik turnusnak, aki óránként tudtak a résztvevői, illetve a látogatók jönni az ő számukra szervezett program éppen ebben a fázisában van. Ezentúl pedig VR-szemüvegeket is tudunk mutatni, illetve kiterjesztett valóságalkalmazásunk van, amely betekintést nyújthat akár az atomerőmű különböző területeire is, tehát akár a reaktorcsarnokban is körül lehet nézni egy VR szemüveg segítségével.

- Röviden arról, hogy a gyerekek mire kíváncsiak, leginkább mivel lehet megfogni a figyelmüket?

- Itt az a tapasztalatunk, hogy igen, nagyon függ az, hogy a látogatók éppen milyen korosztályból jönnek, vagy családosan, vagy egyénileg vagy nyugdíjasként. Azt lehet mondani, hogy a gyerekeknél azért még mindig a modern, illetve a digitális technológia az, ami a legfigyelemfelkeltőbb, tehát ezért is készülünk a különböző kiterjesztett valóságalkalmazásokkal, a VR szemüveggel, tehát az például nagyon-nagyon jól megmutatkozik, hogy a különböző tudósoknak a 3d-s modellje, vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekességek, ezek nagyon lekötik a fiatalok figyelmét, ezek mindig nagyon jól működnek.

- Enyedi Bernadettnek köszönjük szépen. Pakson pedig hamarosan indul itt az Atomenergetikai Múzeumban a következő csoport és ezzel ér véget a mai bejárás gyakorlatilag.

Forrás:
M1 Ma Este
2022. október 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram