2022.02.09.

Európai energiaválság: a francia atomóriás termeléscsökkenése újabb csúcsra lökte az áramárakat – 2022. 02. 09.

Nagyot ugrottak ismét az európai villamosenergia-árak, miután a régió legnagyobb áramtermelője egy hónapon belül másodszor is csökkentette nukleáris termelési célját – írja a Bloomberg. Az Electricite de France SA közölte, hogy nukleáris termelése idén 1990 óta nem látott szintre eshet vissza, és a Morgan Stanley szerint „jelentős a valószínűsége” annak, hogy 2023-ra is csökkenteni kell a termelési célt. A hiány miatt Franciaország időnként kénytelen volt áramot importálni, ez pedig szűkítette az ellátást a szomszédos országokban, amelyek jelentős részben a francia atomóriásra építik az importjukat.

Az EDF reaktorai az egyre inkább integrált európai energiarendszer egyik legfontosabb tartóoszlopát jelentik, csakhogy az erőműveik egyre megbízhatatlanabbá válik a hosszú tervezett és nem tervezett karbantartási időszakok miatt. A közelmúltban számos üzemzavar súlyosbította az európai energiaválságot, miközben Oroszország egyre kevesebb földgázt szállít a kontinensre.

Az EDF szerint a nukleáris termelés 2022-ben várhatóan 295-315 terawattórára csökken, szemben a korábban jelzett 300-330 terawattórával. 300 alá csökkenésre utoljára több mint három évtizeddel ezelőtt volt példa. A jövő évi termelés további csökkentésére akkor kerülhet sor, amikor az EDF még ebben a hónapban beszámol az eredményeiről – írja jelentésében a Morgan Stanley. Ha a cél 300 terawattóra vagy az alá kerül, akkor jövő télen aggódhatunk a kereslet és a kínálat egyensúlya miatt Emeric de Vigan, a COR-e nevű francia energiaelemző cég vezérigazgatója szerint.

A hírekre a jövő évre szóló német áram ára (az európai referenciaérték) 4,7 százalékkal 147 euróra ugrott megawattóránként, míg a márciusi szerződések ára 5,5 százalékkal emelkedett. A jövő évi francia szerződések ára 7 százalékkal 162 euróra ugrott, ami a 2022-es év eddigi legmagasabb szintje.

Magyarországon a háztartások a rezsicsökkentés miatt nem érzékelik az áram- és gázpiacon dúló brutális inflációt, az energiát fogyasztó vállalkozásoknak, önkormányzatoknak és az energiakereskedőknek azonban évtizedek óta nem látott horrorárakat és nem várt izgalmakat hoz az idei téli szezon itthon is.

Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2022/02/08/europai-energiavalsag-aram-ara-ujabb-csucson-francia-atomeromuvek

2022. február 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram