2023.01.30.

Ez az ország Magyarország egyik legfontosabb partnere az energiaellátásban

Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián.

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy a Magyarország és Kazahsztán közötti éves áruforgalom meghaladja a 420 millió dollárt. Magyarország legfőbb exportterülete Kazahsztánban a gyógyszeripar, az árbevétel ebből 94 millió dollár körül alakult. A legfőbb importtermék a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok, ezek adták a teljes behozatal mintegy 90 százalékát.

Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, amely Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és előkelő helyet foglal el Magyarország keleti kapcsolatainak fejlesztésében – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Magyarország 1991-ben elsőként ismerte el Kazahsztán függetlenségét, a két ország közötti jó kapcsolat alapjai tehát már a rendszerváltáskor létrejöttek.

A 2010-es kormányalakítás után hirdettük meg a Keleti Nyitás politikáját, amelynek azóta Kazahsztán tekintetében is kézzelfogható eredményei vannak – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

A Magyarország és Kazahsztán közötti áruforgalom 2021-ben meghaladta a 420 millió dollárt. Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még jó lehetőségeket.

Az eddigi eredményeket ismertetve a tárcavezető beszámolt a magyar vállalatok Kazahsztánban történő hibridkukorica vetőmag termesztéséről, valamint a Mol hamarosan kezdődő kazahsztáni földgázkitermeléséről.

Forrás:
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/energia-energiaellatas-varga-mihaly-kazahsztan-mol-mezogazdasag-gyogyszeripar.766659.html
Kép: Facebook
2023. január 27.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram