2022.08.08.

Ezt is megértük: rezsivédelem jöhet Németországban magyar módra – 2022. 08. 08

A német gazdasági minisztérium tanácsadó testülete első látásra a magyarországihoz hasonló modell bevezetését javasolja a kormánynak. A Handelsblatt nevű lap értesülése szerint a német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) 38 fős, közgazdászokból álló tudományos tanácsadó testülete gázmegtakarítási javaslatot dolgozott ki Robert Habeck gazdasági miniszter számára.

Ennek lényege az lenne, hogy a kormány a piacinál alacsonyabb árat állapítana meg a fogyasztóknak a 2021-ben felhasznált gázmennyiségük alapján. Az ezen felüli fogyasztást azonban már a magasabb piaci áron kellene megfizetni. Még akkor is, ha alacsony áron kötött szerződéseik vannak. A tanácsadó testület szerint az intézkedés megvédené a háztartásokat a nagy terheléstől, és egyben ösztönözné az energiamegtakarítást - idézi a Handelsblatt a gazdasági miniszternek küldött levél egyik megállapítását. A 38 közgazdász emellett azt javasolja, hogy télen gázhiány esetén egy hétre minden cégnél és középületben csökkentsék a helyiségek hőmérsékletét. Ennek  a közvetlen hatása ugyan elhanyagolható lenne, vélik a közgazdászok, ám mint írják: az olajválság idején az autómentes vasárnap nevű felhívás egy egész generáció tudatába égett be a válság leküzdésére irányuló közös erőfeszítés szimbólumaként.

A nehéz helyzet ellenére a magyar magánszemélyek továbbra is a piaci ár alatt, 480 forintért juthatnak üzemanyaghoz, és a kormány a rezsicsökkentést is meg tudta őrizni az átlagfogyasztás mértékéig – hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hollik István kifejtette, hogy az orosz–ukrán háborúra Európa kemény szankciós rendszerrel reagált, de mára világossá vált, hogy a szankciós fegyver fordítva sült el. Nem annak ártott, akit szankcionálni akartak, tehát Oroszországnak, hanem annak, aki szankcionálni akart, vagyis Európának – emelte ki.

Európa rendkívül nehéz helyzetben van, és egyértelműen látszik, hogy nem igazak azok a brüsszeli ígéretek, amelyek szerint a szankció nem fogja érinteni az európai lakosokat, illetve az Európában működő vállalkozásokat – mondta. Komolyan érinti, és most már az emberek mindennapjait is érinti – szögezte le.

A Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a magyar kormány célja a háborús infláció mértékének csökkentése, ezért vezették be az ársapkákat.

A baloldal az élelmiszerár- és a benzinárstopot a mai napig támadja, ha ők kormányoznának, ezek a segítségek nem állnának a magyar családok rendelkezésére, ahogy a rezsicsökkentés sem – fogalmazott.

Hollik István jelezte: az üzemanyag-helyzetet nehezítette, hogy a magyar üzemanyag-fogyasztást teljes mértékben biztosító százhalombattai finomítót a Molnak karbantartás miatt le kell állítania, ezt már nem lehetett tovább halogatni. A kommunikációs igazgató kiemelte, a nehéz európai helyzet ellenére Magyarországon a gáz- és az áramellátás biztosított.

A hazai gáztározók töltöttségével kapcsolatban elmondta: a töltöttséget nem a tárolók kapacitásához, hanem a lakosság és a gazdaság éves fogyasztásához kell mérni. Ehhez mérve a magyar gáztározók már közel 30 százalékos töltöttségi szinten vannak, ezzel szemben az európai átlag csak 18 százalék.

Hollik Istán kifejtette: az üzemanyagárstop október 1-jéig áll fenn, ezen a kormány nem változtatott.

„Ha szükséges, és a magyar gazdaság lehetővé teszi, akkor küzdeni kell azért, hogy ez az eszköz október 1-je után is rendelkezésre álljon” – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy csak a benzinárstop egy átlagos, autóval rendelkező család esetében havi 21 ezer forint megtakarítást jelent, a rezsicsökkentés pedig csaknem 190 ezer forint havi megtakarítás egy átlagos fogyasztású családnál.

Ez azt jelenti, hogy egy család havi 200 ezer forintot takarít meg, ennyivel többet kellene fizetniük, ha a kormányzás felelőssége a baloldal kezében lenne – fejtette ki Hollik István.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó „brutális” energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is – mint kiemelte – fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára – ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert működik a paksi atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks–2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot, és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Új rendeletet adott ki augusztus 1-jén este a kormány, amelyben tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. A lakossági fogyasztók esetében a társasházi felhasználók helyzetét is tisztázza a kiegészítés.

Ismert, augusztus 1-jétől csak a rendeletben rögzített átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, e fölött a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci ár szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy a rezsicsökkentés a mikrovállalkozásokra is vonatkozik, ha kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.

A szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Az is megnyugtató lehet a kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknak, hogy akkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kaptak erről értesítést. Ugyanakkor ha az adott mikrocég már nem jogosult erre, külön nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszi meg, magas büntetési tételre számíthat – erre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azokra a helyekre is kitér, ahol ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Eszerint ahol az összes felhasználási helyet nézve együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

Földgáz esetében ez úgy szól, hogy azon, 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a  műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az  épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, mint felhasználók a közös fogyasztás vonatkozásában egyetemes szolgáltatásra jogosultak a földgáz esetében is, ha 1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szintek alatt van a gázfelhasználásuk.

Forrás:
https://ripost.hu/politik/2022/08/ezt-is-megertuk-rezsivedelem-johet-nemetorszagban-magyar-modra
2022. augusztus 6.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram