2024.04.26.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók.


Az Érsekhalma, Nemesnádudvar, Sükösd között megépülő kerékpárút a már megvalósult Hajós-Érsekhalma szakaszt köti össze a Sükösd mellett futó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárúttal. A 13 kilométer hosszú nyomvonal érinti az érsekhalmi földvárat, a Nemesnádudvari pincesort és egy jelentős szakaszon a Duna-völgyi-főcsatorna (DVCS) partján vezet majd.


Az érintett településekből és Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatából álló konzorcium TOP Plusz forrásból 2,2 milliárd forintot nyert a megvalósításra. A részletekről a nemesnádudvari Bor Bagoly présházban adtak részletes tájékoztatást csütörtökön.


„Ez a kerékpárút része lesz a megye közepén már meglevő, jóval 100 kilométer fölötti hosszúságú hálózatnak, amely – a Keceltől Sükösdig tartó szakasz megvalósulásával – rácsatlakozik majd az Eurovelo 6-os kerékpárútra” – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: a térség víziturisztikai fejlesztése is tervezés alatt áll, amelynek eredményeként a jövőben lehetővé válik az evezés a Vajas-fokon és a DVCS-n. Így a gyalogos, a kerékpáros és a vízi turizmus egymást erősítve komplex kínálattal vonzza majd látogatókat a térségbe.


„Az a tapasztalatunk, hogyha valaki eljön a Bácskába és megtapasztalja ezt a természeti környezetet, illetve az itt élők vendégszeretetét, akkor visszajáró vendég lesz barátaival, családjával együtt. Ahhoz viszont, hogy ki tudjuk használni ezt az adottságot, fejleszteni kell az idegenforgalmi infrastruktúrát. Ezért is örülök ennek a beruházásnak, amely a térség gazdaságát is erősíteni fogja” – mondta Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.


Bekő Csaba, Érsekhalma polgármestere arról beszélt, hogy a tervezett kerékpárút nem csak a településeket, hanem a térségi látnivalókat, értékeket is összeköti. A kerékpáros, gyalogos és vízi turizmust összekapcsolva pedig egyedülálló turisztikai attrakciót nyújt majd a Sváb-sarok. „Érsekhalmára nem csak a bronzkori földvár miatt érdemes eljönni, hanem a helyi termékek és a horgásztavunk miatt is, valamint a vadászház és az erdei iskola látogatottságának is nagyon jót fog tenni, hogy becsatlakozunk a kerékpáros vérkeringésbe” – fogalmazott a polgármester.


Sükösdön is számos látnivaló várja a turistákat és a környékbeli lakosokat is, hiszen számukra is épül a kerékpárút – emelte ki Tamás Márta polgármester. „A tőzegtavaink közelében található Magyarország legnagyobb partifecske kolóniája. A gazdag programkínálatot felvonultató tájházunkhoz pedig a kerékpárút-hálózathoz kapcsolódó, jövőre megépülő belterületi kerékpárúton vagy akár vízi úton is el lehet majd jutni” – tette hozzá.


Kovács István, Nemesnádudvar polgármester a turisztikai előnyök mellett azt hangsúlyozta, hogy egyedülálló természeti környezetben vezet a tervezett kerékpárút. „Azt szeretnénk, ha a Sükösd és Érsekhalma közötti szakasz egy alternatív gyalogos túraútvonal is legyen egyben, és erre már van ígéretünk is a Kéktúra Egyesülettől. Arra számítunk, hogy ez a fejlesztés a térségi horgászturizmust és a borturizmust is fel fogja lendíteni” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a tervek szintjén már az is felmerült, hogy a kerékpárút-hálózat további fejlesztése során össze lehetne kötni a Hajós-Bajai és a Szekszárdi borvidéket.
Az eseményen jelen volt Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki támogatásáról biztosította a projektet.

Forrás:
https://www.bacskiskun.hu/hirek/fellenditi-a-turizmust-a-svab-sarokban-epulo-kerekparut?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2EvlnEH4sD6rDqCej25sNGEwUjUfKAJeV9a1eERb96MmfIDyrCxoeY3WU_aem_AdMACgifiAo-B-Ct8JE680x3crHfPSdW-Yf3UII8_XlgPEjpUbU39V6Eczzd47bNo-woJZYUQSN6Tr0JNTQVVsMi

2024. április 25.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram