2022.12.21.

Feloldja a kormány a vállalati napelemstopot, épülhetnek az erőművek

A kormány az újabb kapacitások befogadásához szükséges hálózatfejlesztések megfelelő időzítése érdekében nyilatkozattételre hívja fel a kereskedelmi célú naperőművek létesítését tervezőket. Egyúttal megszünteti az akkumulátorok telepítésére vonatkozó kötelezettséget, a rugalmas szabályozási képességek kialakítását ehelyett díjkedvezménnyel is ösztönzi – adta hírül az Energiaügyi Minisztérium.

Magyarország meghatározó szerepet szán a megújulóknak a nemzeti energiamixben. A szektor fejlődését szolgáló nagyarányú állami támogatások jóvoltából az elmúlt évek rendkívül gyors bővülést hoztak a napenergia hazai hasznosításában. 2018 óta ötszörösére nőtt a termelés, ez a második legnagyobb növekedési ütem az Európai Unióban. A napenergia hasznosítása kiváló eszköz az ellátásbiztonság megerősítésére – olvasható a minisztérium közleményében.

Jelenleg mintegy 5000 MW-nyi kereskedelmi célú naperőműves projekt előkészítése zajlik Magyarországon. Ezen felül a meglévő teljes kapacitással azonos nagyságrendű, 3800 MW-os naperőművi ipari termelési igény is ismert. A beruházások jól ütemezhető megvalósítása érdekében az új rendelkezésekben meghatározott körbe tartozóknak 2023. január 15 -ig elektronikus úton nyilatkozniuk kell. A fejlesztési szándékukat fenntartóknak meg kell jelölniük a tényleges csatlakozás pontos évét, de az legfeljebb 2027 lehet. A nyilatkozattételt elmulasztók csatlakozási igénye hátrasorolódik. A nyilatkozatok hitelességét egységes szempontrendszer szerinti pénzügyi biztosíték erősíti. (Kereskedelmi célú napelemes erőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a kabinet a jelek szerint arra törekszik, hogy ez a jövőben ne így legyen – a szerk.)

Továbbá jelentős könnyebbség, hogy a kormány megszünteti a naperőművek, köztük a saját célra termelők kötelezettségét a 30 százalékos szabályozási képesség kiépítésére.

Így akkumulátortelepítés nélkül is létesíthetők ipari felhasználókhoz kapcsolódó új napelemparkok, ha az üzemeltető vállalja, hogy hálózatra nem táplál be. A szabályozható kapacitás kiépítéséért azzal arányos, de legfeljebb 50 százalékos csatlakozási díjkedvezmény illeti meg a hálózatra termelő erőműveket. Az új előírások mások mellett mentesítik a gyármentő programban megújulós beruházásokat tervező cégeket is. A kötelezettség feloldása a tiszta energiafelhasználás bátorításán, a külső kitettségek mérséklésén túl így hozzájárul a munkahelyek megtartásához is. A részletes rendelkezések a Magyar Közlöny mai számában olvashatók.

Lapunk korábban megírta, hogy július 15-e óta az ipari fogyasztáscsökkentő napelemes erőművek engedélyeztetése akadályba ütközött,

ennek nyomán a vállalati szektor nem kapott engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem.

Ekkor lépett hatályba a Mavir 28. számú üzemi szabályzata, amely az 50 kilowattpeak (kWp) feletti méretű – akár hálózatra, akár saját fogyasztásra termelő (viszwatt-védelmes) – naperőművek számára előírta, hogy kiegyenlítőenergia-szabályozási képeségekkel (úgynevezett aFRR-rel) kell rendelkezniük. Az időjárásfüggő erőműnek emellett legalább a beépített teljesítmény 30 százalékának megfelelő le-felszabályozási rendszerkapacitásról kell gondoskodnia, akkumulátorral vagy egyéb eszközzel. Ezeket az erőműveket ugyanakkor visszatáplálás elleni védelemmel kellett ellátni a korábbi szabályozás szerint. Egy csatlakozási ponton azonban nem lehet egyidejűleg tiltani a visszatáplálást, miközben az akkumulátor visszatáplálhat, ilyen a műszaki megoldás fizikailag nem kivitelezhető.

Ezt az ellentmondást oldotta fel most a kormányzat.

Forrás:
https://24.hu/fn/gazdasag/2022/12/19/napelem-napenergia-napkollektor-naperomu-megujulo-energia-eromu-energia/
2022. december 19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram