2022.06.24.

Folyamatos a hazai energiaellátás – 2022.06.24.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tegnapi sajtóközleményében.

A háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb–magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-jétől a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül Ausztria irányából folyamatos, csaknem a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől, és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

A MEKH felhívta a figyelmet arra is, hogy a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása idején, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A Török Áramlaton keresztül napi 12–17 millió köbméter földgáz érkezik az országba.

A tervezett karbantartások idején egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról.

Az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a föld alatti tárolókba kerül tárolásra, az exportvolumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

Hangsúlyozták, a biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti, folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke október 1-jétől 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

Forrás:
Magyar Hírlap
2022. június 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram