2021.12.09.

Forradalom történt a háztetőkön: ez már két paksi blokknak felel meg – 2021. 12. 09.

Az úgynevezett háztáji napelemes erőművekkel kapcsolatban a híradások főként a pályázati és támogatási feltételekre fókuszálnak, pedig - ahogyan az most egyértelművé vált - a háztetőkre telepített kiserőművek összességében az ország néhány nagyerőművének méretére híztak. Az Energiahivatal adatközlése szerint már több mint 1000 MW termelőkapacitás van a házak tetején Magyarországon.

Sajtóközleményt adott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), mely szerint az idiei év szeptember végére a magyar háztartásokban telepített napelemes rendszerek összteljesítménye meghaladta az ezer megawattot (MW). Ezt úgy érte el, hogy 2021 harmadik negyedévében 8657 darab háztartási méretű kiserőmű (HMKE) csatlakozott újonnan a hálózatra, melyek összesen 77,67 MW beépített teljesítményre képesek. A korábban működésbe engedett rendszerekkel együtt a HMKE-k összteljesítménye így 1024,8 MW volt.

Ez több, mint amire a négyblokkos paksi atomerőmű két reaktora maximális termeléssel (1010 MW) képes.

A MEKH közlése szerint az elosztói engedélyesektől beérkező adatok azt mutatták, hogy az év harmadik negyedévében telepített kiserőművek zöme (8644 darab) napelemes rendszer volt, de háztáji erőműként tíz kis szélenergiás termelőegységet, illetve egy vízenergiás és két termálmetános termelőegységet is a hálózatra csatlakoztattak.

A napelemes rendszerek telepítőinek több mint 86 százaléka (7635 darabot) természetes személy volt, - vagyis: hétköznapi állampolgár, nem pedig közhivatal, kkv vagy más jogi személy.

A MEKH adatai szerint a fent jelzett időpontig 125 115 HMKE rendszert kapcsoltak a magyar villamos energia hálózatra. Ez a szám biztosan nőni fog a közeljövőben, mivel a napokban újabb napelemes rendszertelepítési pályázat indult el - több mint 200 milliárd forint támogatással fűtés és lakáskorszerűsítési program indult, melyben a napelemes rendszerek is támogatást élveznek.

A magyarországi összes napelemes termelőkapacitás jelenleg megközelíti a 2500 MW-ot. A kormány által Brüsszel felé vállalt energetikai stratégiában 6600 MW napelemes termelőkapacitás ígérete szerepel 2030-ra.Forrás: https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/napelem-energia-mekh-haztaji-eromu-paks-zoldenergia-palyazat.741762.html    2021. december 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram