2023.05.15.

Globál: A törökök már építik a maguk Paks II. atomerőművét

A Globál Akkuyuban forgatott, ahol épül Törökország első atomerőműve. Ugyanolyan blokkok termelik majd itt az áramot hamarosan, mint amilyeneket Paksra is tervezett a Roszatom.

Törökország az atomenergia mellett tette le voksát, 2025-től az Akkuyu atomerőmű fokozatosan elindul, a tervek szerint a török elektromos áramtermelés 10 százalékát biztosítja majd. Emellett oroszlánrészt vállal a török zöldítési folyamatban is, kiválthat számos jóval szennyezőbb szén és gázerőművet. Lehetőségünk volt bepillantást nyerni az atomerőmű építkezésére, amely azért is érdekes, mert az épülő Paks II Atomerőműben éppen ilyen blokkok termelik majd az áramot.

További témáink:

Kormányválság után magyar miniszterelnöke lehet Szlovákiának. Lemondott Eduard Heger kormányfő, helyét szakértői kormány veheti át, amelynek fejeként Ódor Lajost, a Szlovák Központi Bank alelnökét jelölte ki az államfő.

A CPAC konferencián Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt elnöke azt mondta, megérti Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, mert hazánk a saját jól megfontolt nemzeti érdekeit tartja szem előtt. Hozzátette azonban, hogy a magyar kormány álláspontját eltorzítják Észtországban. Az észt politikus kameránknak arról is beszélt, hogy a nyugati világ a teljes gazdasági és politikai összeomlás felé sodródik.

Ausztriában is nagyon kiszámíthatatlanná vált a politika, noha a tervek szerint csak jövőre tartanak választást. Harald Vilimsky az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője beszélt erről a CPAC konzervatív konferencián. A politikus szerint felborultak az erőviszonyok nyugati szomszédunknál, akár még az osztrák kommunisták is visszatérhetnek a nagypolitikába.

Forrás:
https://hirtv.hu/global/global-a-torokok-mar-epitik-a-maguk-paks-ii-atomeromuvet-2567631
2023. május 13.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram